Bättre regler på börsen – inte bara hårdare

Gustaf Brickman

Publicerades: 4 mars, 2013

Det finns regler på börsen. Massor av regler. För hur man måste meddela bolagets resultat; hur man måste meddela när insynspersoner köper eller säljer aktier; hur öppen man måste vara med vad som faktiskt händer bakom kulisserna i företagen vi har investerat våra sparpengar i.

Och så finns det regler för vad som ska hända när bolagen inte följer reglerna.

Det borde väl räcka för att dina pengar ska vara i tryggt, eller i varje fall ärligt, förvar? Men det är det inte.

Senast i raden av börsnoterade bolag som trampat i klaveret har drabbat fler än vanligt. Gruvbolaget Northland Resources hade räknat fel på nästan 3 miljarder kronor i kapitalbehov, och de upptäckte detta till synes över natten när det inte fanns pengar att betala räkningarna med. Detta efter att bara ett halvår tidigare genomfört en nyemission som i sig var väntad och rimlig, men som (kan man tycka) borde ha föranletts av en genomlysning av bolagets finansiella behov. Och visat att det saknades några miljarder till.

Ähh, det spelar egentligen ingen roll hur man vänder och vrider på det – 2 700 000 000 kronor räknar man inte fel på!

Många småsparare i Sverige förlorade stora pengar, hus- och hemstora pengar, när Northland Resources kröp till korset. Och här är den bittra sanningen – även om Finansinspektioner och andra instanser skulle komma fram till att ledningen misskött sig och borde straffas så kommer inte småspararna få tillbaka sina pengar. Hur skulle det gå till, pengarna är ju borta.

Resultatet blir snarare tvärtom. Börskursen kryper ännu lägre när man misstänker att ledningen ljugit eller åtminstone inte har kompetens nog att driva företaget.

Det finns inget sätt att ge tillbaka pengarna till dem som förlorat dem. Så funkar inte börsen och så funkar inte världen. Att höja straffen för dem som missköter sig ger inte heller det ett nytt hus och hem till dem som förlorat sina.

Nej, i detta specifika fall, och i alla andra som det, har skeppet seglat. Fyllt av pestråttor. Det som i stället måste åtgärdas är de proaktiva kontrollerna av börsbolagen. Övervakningen måste uppenbart bli bättre.

Om Northland Resources hade tvingats till större transparens, genom kanske en löpande extern revision, hade småspararna rimligtvis haft större chans att dra sig ut i tid. Smällen hade inte blivit lika explosionsartad som nu. Kanske hade den till och med uteblivit om revisorerna kunnat larma bolagsledningen i tid. Om de nu var ovetande.

Summa summarum – börsen måste hitta ett system som ser till att småspararna inte blir lurade på sina pengar. Inte ett system som bara hittar syndabockar efter att det redan hänt.