Äntligen kommer mitt polisförslag att bli verklighet

Peter Forsman

Publicerades: 24 januari, 2013

Det är inte så ofta som jag blir överväldigad över att

läsa om bedrägerier i massmedia. Men dagens presskonferens med rikspolischef Bengt Svenson och länspolismästaren i Stockholms län Mats Löfving gjorde mig glatt överrumplad.

Presskonferensen handlade nämligen om det budskap som jag försökt att sprida under ett par års tid. Jag har sagt att problemet med fakturaskojarna måste lösas genom att landets 21 polisdistrikt samordnas. Nu äntligen kommer detta att bli verklighet.

Jag har länge valt att vara syrlig i mina formuleringar, med avsikt att skapa en debatt i frågan – som exempelvis här och här.

Nu vet jag inte att mitt engagemang gjort vare sig till eller ifrån kring beslutet, men jag kan i alla fall konstatera att det som presenterats idag sammanfaller exakt med vad jag förespråkat – alltså ett uppsamlande poliscentral för bedrägerier.

För problemet fram tills nu har varit den geografiska spridningen av brottsoffer runt om i landet.

En småföretagare som blivit lurad anmäller naturligtvis fakturaskojarnas brott till närmaste polisstation. Det leder i de flesta fall till att det ligger mängder av anmälningar mot en och samma aktör på landets 21 polismyndigheter – och någon ordentlig samordning mellan dessa har inte skett.

Men en polismyndighet som fått anmälningar har inte känt till om samma bedragare också slagit till på andra håll i landet. Polisanmälningarna har då lagts ner, utan att någon utredning skett.

Det har tagit lång tid från att anmälan lämnats in tills anmälningarna eventuellt skickats vidare. Det har lett till att en ny bluffande aktör i många fall haft lång tid på sig innan polismyndigheterna kunnat reagera och agera.

För känner man bara till ett fåtal anmälningar lokalt, så prioriteras inte ärendet.

Det som nu kommer att ske är att alla anmälningar direkt ska skickas till polismyndigheten i Stockholm, som får riksansvar för denna typ av brott.

De blir alltså denna uppsamlande myndigheten, som nu snabbt kan analysera och avgöra hur omfattande bedrägeriet är och vilken polismyndighet som ska äga utredningen.

Själva utredningsarbetet ska alltså precis som hittills göras av polismyndighet i den del av landet där det bedrägliga företaget eller bedragaren finns.

Men Stockholms bedrägerisamordning kommer förhoppningsvis att kunna avgöra om bolaget är ett ”målvaktsbolag” och om den egentliga utredningsmyndigheten finns på annan ort.

Varför väljer man då polismyndigheten i Stockholm som uppsamlande och samordnande centra?

Svaret på den frågan är väldigt enkel – Stockholm är den polismyndighet som 2011 tog emot 30 procent av landets samtliga bedrägerianmälningar (medan Västra Götaland tog emot 20 procent och Malmö 16 procent).

Vad som också är ett glädjande besked är att Rikspolischef Bengt Svenson uttryckligen meddelar att extra kompetens ska tillföras verksamheten utifrån.

Det kan ju ses som en mindre justering. Men ska ha i bakhuvudet att vi faktiskt har 21 polismyndigheter och 20 000 poliser som nu på ett effektivare sätt kan arbeta i kampen mot bedragarna.

Samtidigt med presskonferensen gick även startskottet för Stockholmspolisens informationskampanj på t ex www.bestrid.nu kring hur bluffakturor ska hanteras – bestridas och polisanmälas. Det som jag och Driva Eget länge skrivit och pratat om.

Med det nya riksansvaret så öppnades även en ny Facebooksida här  . Där ska man ämnet debateras, precis som man i över ett år kunnat göra på Driva Egets Facebooksida Stoppa fakturaskojarna.

Bravo polisen!