<![CDATA[]]>

”Ska jag ha handelsbolag med min sambo?”

Camilla Björkman

Publicerades: 24 mars, 2010

Christoffer undrar om han bör starta en enskild firma eller gå ihop med sin sambo och starta ett handelsbolag. Läs Camilla Björkmans svar här.

Så här skriver Christoffer, som vill starta eget vid sidan om sin anställning inom fastighetsvård/bygg:

1. Min sambo ska starta eget som personlig assistent. Skulle vi kunna dra nytta av varandra genom att starta ett handelsbolag gemensamt?

Camilla Björkmans svar: Å ena sidan, ja. När jag pratar med Skatteverket säger de att ni kan starta ett handelsbolag ihop, trots olika verksamheter. Säg till exempel att du har stora kostnader i ditt byggbolag, medan hon enbart har vinst och inga kostnader, då kan du i praktiken dra av ”dina” kostnader på er sammanlagda intäkt.

Å andra sidan: Juridiskt och praktiskt sett ser det krångligare ut. Genom att starta ett handelsbolag tillsammans blir ni ansvariga för varandras verksamheter. Går du i konkurs drar du även med dig din sambo, och omvänt. Eller om någonting händer (en olycka med en patient för henne, ett byggfel hos dig och så vidare) är ni båda lika ansvariga. Det kan medföra stora problem och inte minst stress hos er båda.

Hur ni väljer att göra är i slutändan upp till er. Men tänk igenom alla tänkbara scenarier som kan uppstå och räkna på detta extremt noga innan ni tar ett val. Personligen skulle jag akta mig för att blanda in en verksamhet som inte har synergier med min egen i ett bolag. Det är också krångligare rent administrativt.

2. Vi bor i hus, och som vi förstått så kommer vi båda att vara i behov av kontor, kan vi bygga ett avsides vårt hus och dra av för det?

Camilla Björkmans svar: Nej, ni kan inte göra avdrag för byggnationen, då det räknas som att det tillhör er fastighet och tomt och inte företaget (sen kan ni såklart göra avdrag på byggnationen om ni säljer huset i framtiden).

Däremot kan ni dra av för de löpande merkostnader som ni har för kontoret, som el och städning. Skulle ni ha kontor i huset är det ett schablonavdrag på 2 000 kronor per år. Men då det gäller en separat byggnad finns inget schablonavdrag, utan ni får i stället deklarera de extra kostnader ni har för den lokalen. Enligt Skatteverket brukar de godkänna avdrag på runt 2 000-3 000 kronor, sällan mer.

För att kunna dra av för lokal gäller att ni jobbar minst 800 timmar med firman per år (lite drygt 15 timmar i veckan). Har ni varsin enskild firma måste ni alltså båda jobba med er egen verksamhet minst 800 timmar/år.