Semester – då startar svenskarna företag
Fler nyföretagare i juli:

Semester – då startar svenskarna företag

Hade du semester i juli? Inte starta-eget-sugna. Under juli månad ökade nyföretagandet i Sverige med 17,2 procent jämfört med samma månad förra året. Flest var det som startade aktiebolag.

Sveriges starta-eget-sugna ligger inte på latsidan. Nya siffror visar nu att de under juli månad bytt hängmattan mot att starta företag. Hela 2 973 nya företag startades i juli, en ökning med 17,2 procent jämfört med samma månad förra året. Det visar en ny rapport från Visma Spcs, sammanställt av siffror från Bolagsverket.

Rapporten visar att under perioden januari-juli 2010 har nyföretagandet ökat i alla 21 län. Hela 35 624 nya företag har registrerats i år, jämfört med 30 292 under samma period förra året. Sammanlagt blir det en ökning med 17,6 procent.

– Vad vi ser är en positiv utveckling som faktiskt har stått sig ett helt år. Nu kommer en kritisk höst när den positiva utvecklingen ska matchas med en förhållandevis stark period i fjol. Men om trenden håller i sig kommer Vismas prognos på 60 000 nya företag under 2010 att överträffas, säger Lars Fredell, informationschef för Visma Spcs.

Även Nyföretagarcentrum märker av ökningen. Enligt dem är det aktiebolag som står för en stor del av julis guldsiffror. Av de nystartade företagen var nära 60 procent aktiebolag.

– Aktiebolagen har ökar mycket kraftigt sen aktiekapitalet sänktes den 1 april från 100 000 kr till 50 000 kronor. Det är positivt att fler väljer aktiebolag, säger Mats Evergren, marknadschef på NyföretagarCentrum.


Nyhetsbrev