Kan en 16-åring starta sommarkafé? Foto: Getty Images

”Hur startar jag ett sommarkafé?”

Camilla Björkman

Publicerades: 20 mars, 2018

16-åriga Siri vill starta ett sommarkafé i trädgården och undrar vilka tillstånd som krävs. Våra experter svarar.

Hej! Jag är 16 år och har ett sommarjobb som är relativt bra. Men jag har länge velat (men varit alldeles för liten för) att starta ett eget kafé. Det skulle vara en liten verksamhet, maximalt fem bord i vår trädgård, all bakning skulle ske i vårt kök – du förstår principen. Jag skulle bara ha öppet kanske fyra dagar i veckan och bara under sommarlovet. Mina frågor är:

1. Är jag för ung för att registrera ett företag? (Är det bättre att vi skriver företaget på någon av mina föräldrar?)

2. Skulle rörelsen klassas som näringsverksamhet?

3. Vad för skatt/hur mycket skatt måste jag betala?

4. Behöver jag kontakta någon som kollar att jag får baka i vårt kök till försäljning? (Om allt har varit i ugnen har jag hört att detta inte är jättesvårt)

Svar från experten:

Kul att du vill starta företag. Det låter som en bra idé med kafét nu i sommartider. Här kommer svar på dina frågor:

1. Nej, du är inte för ung – du kan starta företag från det att du fyllt 16 år. Däremot måste du ha dina föräldrars tillstånd och även tillstånd från en ”överförmyndare” (det finns en i varje kommun – ring till växeln på ditt kommunkontor så kan du bli kopplad).

2. Det verkar inte så när vi läser  ditt mejl. För att den ska klassas som näringsverksamhet ska den vara varaktig och ha ett vinstsyfte. Om den bara är tillfällig (vilket verkar vara fallet för dig) klassas den som hobbyverksamhet. Se skillnaden mellan näringsverksamhet och hobbyverksamhet här. Det är dock ingenting som säger att det är bättre att driva en hobbyverksamhet.

3. Du betalar lägre skatt än ”vuxna” eftersom egenavgifterna är lägre om du är under 26 år. Svårt att säga vad du ska betala i skatt då jag inte vet hur mycket du säljer, men i den här kalkylen kan du testa lite fram och tillbaka (ändra till ”enskild firma” i stället för aktiebolag, det enda du behöver fylla i är ”försäljning för utfört arbete” och ”kostnad för sålda varor”).

4. Ja, du måste ha tillstånd – även här från din kommun. Namnet på enheten du ska prata med kan variera från kommun till kommun men ska heta något i stil med ”miljö- och hälsoskydd” eller ”hälsovårdsmyndigheten”.

Expert: Driva Eget

Uppdaterad 2018-03-20