<![CDATA[]]>

Färre företagare i 111 kommuner

Camilla Björkman

Publicerades: 12 februari, 2013

För första gången på tio år ökar inte andelen företagare i Sverige. Ungas företagande minskar och kvinnors företagande står still, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv har mätt antalet ”företagsamma” människor i 111 kommuner. Som företagsam räknas personer som har en F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är VD eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

Rapporten visar att andelen företagare i Sverige inte ökar för första gången på tio år. Enligt organisationen är en av orsakerna dagens höga skattetryck, som gör det svårt att på egen hand spara ihop det kapital som behövs för att förverkliga en affärsidé. En annan är den svaga konjunkturen, liksom att konkurrensutsättningen av välfärdstjänster har stannat av. Samtidigt har många banker blivit mer restriktiva med att låna ut pengar.

– Att färre unga driver företag är en tydlig varningssignal. Det är i hög grad de som kan skapa morgondagens företag och jobb, säger Carolina Brånby, ansvarig för företagsklimat på Svenskt Näringsliv.

Dessutom stod kvinnors företagande i stort sätt stilla under 2012. Även det är ett trendbrott eftersom kvinnors företagande ökade rekordartat under 2011.

– Kvinnor som driver företag är fortfarande klart färre i Sverige än i många andra europeiska länder. RUT-avdraget och införande av valfrihetssystem inom skola, vård och omsorg har varit mycket positivt för kvinnors möjligheter att driva egna företag, men nu är läget mer osäkert, konstaterar Carolina Brånby.

Antalet kvinnor som driver eget har vuxit snabbast i Kronobergs län. Det är även Kronobergs län som har landets högsta tillväxttakt av företagsamhet totalt under det senaste året.