nocontent

Skatteråd om du har gjort dåliga aktieaffärer

Sälj med vinst nu - sänk skatten

Nu i december är det hög tid att se över de privata aktieaffärer som du gjort under året. Se här när det lönsamt att nu sälja av aktier och fonder för att sänka skatten.

Räkna ihop vinsterna och förlusterna för alla försäljningar av aktier och aktiefonder under 2010. Om dessa sammanlagda vinster är större än dina sammanlagda förluster under året blir skatten på mellanskillnaden alltid 30 procent. Det kan du inte göra något åt.

Är förlusterna större än vinsterna blir det normalt 21 och inte 30 procents avdragseffekt på den del av förlusten som överstiger vinsterna.

Det blir 21 procent även om du kan kvitta förlusten mot fastighetsvinster eller ränteinkomster. Om du har aktieförluster men inte kapitalinkomster får du samma effekt – 21 procent genom en skattereduktion. Skatteeffekten kan alltså variera för förlusterna, men inte för vinsterna.

För att höja skattesänkningen till 30 procent av förlusten måste du före årsskiftet sälja aktier eller aktiefonder med vinst så att slutresultatet blir plus.

Om du har en gammal allemansfond har denna förmodligen gått med vinst. Passa då på att sälja den före årsskiftet. Detta kan vara ett sätt att bli av med en fond med höga avgifter och kanske byta till en som har bättre förutsättningar och dessutom lägre avgifter.

Om du inte har några vinstaktier att sälja kan du se efter om du har några gamla uppskov som du kan använda dig av när du ska deklarera årets aktieaffärer.

Sådana uppskjutna vinster från exempelvis Astra, ABB eller Pharmacia som tagits upp på blankett K4B kan när som helst tas fram till beskattning, och man behöver alltså inte vänta till det år då man säljer exempelvis sina Astrazeneca.

Det går också att öka avdragseffekten för familjens aktieförluster genom att två familjemedlemmar ge bort aktier till varandra före årsskiftet. Om ena maken mest har förlustaktier och den andre mest vinstaktier kan den ene ge bort sina förlustaktier till den andre (gåva utlöser ingen kapitalvinstbeskattning). Den som får dem kan sedan sälja dem med full kvittningseffekt om vinstaktier också säljs under året.

Anmäl fel

16 december 2010
UtskriftsvySKATT
Allt du behöver veta när du ska deklarera

Driva Egets deklarationsguide 2014

Allt du behöver veta när du ska deklarera

Här är Driva Egets skattetips, deklarationsnyheter, handledningar och länkar till blanketter - det mesta du behöver inför årets deklaration.

Läs vidare ...

Här är alla nyheterna i årets deklaration

Nya regler för alla med årsmoms

Den största nyheten i årets deklaration gäller dig som redovisar moms årsvis. Du ska inte längre använda vanliga deklarationsblanketten för momsen utan ta upp den separat på särskild blankett eller elektroniskt.

Läs vidare ...

Svår deklarationsknut för dig med enskild näringsverksamhet

Räntefördelning - ett val mellan trygghet och sänkt skatt

Om du har enskild näringsverksamhet har du ett svårt fall när du ska deklarera räntefördelning - sänkt skatt eller ökad trygghet.

Läs vidare ...

Utredning visar att skattereglerna är verkningslösa

"3:12-reglerna ger inga fler jobb"

De förhatliga 3:12-reglerna ska stimulera företagen att anställa. Det gör de inte, visar en ny utredning, som kritiseras av Anders Andersson.

Läs vidare ...

VILKEN VÄG GÅR DU?

Fyra olika bokföringsvägar – där en är olaglig!

Vem är du i bokföringsdjungeln? Vi visar här fyra vanliga företagare som tar olika bokföringsvägar – varav den ena är direkt olaglig, men dessvärre inte helt ovanlig. Se vilken väg som du går och hur bra den egentligen är.

Läs vidare ...

Se här vilka branscher som ska hårdkollas

Ska ditt företag skattegranskas i år?

Skatteverket har nu avslöjat vilken typ av företag som ska granskas extra noga i år. Se här vilka som ska hårdkollas. En del av dem är sådana som ansöker om rut- och rotavdrag för sina kunder.

Läs vidare ...

Bästa strategin när du har bolag med stor vinst

Sänk skatten genom att vara passiv

Passivitet kan bli en lönsam affär om du har ett bolag som gått riktigt bra. Om bolaget är passivt i fem år kan du sälja aktierna med endast 25 procent i skatt - men reglerna har hårdnat.

Läs vidare ...

MAJA-STINA REDER UT:

”Varför är det 15 procent moms?”

Signaturen Roger ifrågasätter varför ett svenskt företag som Alltele fakturerar bredband med 15 procent moms genom en filial i Luxemburg: ”Det är en smyghöjning exklusive moms – och momsen stannar inte i Sverige.” Vi reder ut när företag utomlands fakturerar med sin egen moms – eller ingen alls.

Läs vidare ...

Behåll firman om du byter till AB

AB+enskild firma=sant

Aktiebolag eller enskild firma? Det är den stora frågan för många. Svaret är ofta både och. Läs här varför det är smart att ha kvar firman även när man startat aktiebolag.

Läs vidare ...
Läckbergs okända skatteknep

BOKSLUTEN ÄR OFFENTLIGA:

Läckbergs okända skatteknep

Boksluten för 2012 har just blivit offentliga för de flesta svenska aktiebolag. De finns på exempelvis allabolag.se. Driva Eget har kollat siffrorna där för en rad kända företagare, bland andra Camilla Läckberg, vars rekordhöga vinst lär oss en hel del.

Läs vidare ...

Borgs 3-12 förbättring gäller redan i år

Tabellen som visar vad du vinner

Här är tabellen som visar hur du kan öka din lågbeskattade utdelning redan nästa år - enligt de okända konsekvenserna av Anders Borgs förslag till nya 3:12-regler. Dystra siffror har förvandlats till glädjesiffror för många småföretagare.

Läs vidare ...

KOLL PÅ KALENDERN?

Få gratis påminnelser genom vår kalender

Se till att ha koll på alla årets viktigaste skattedatum – genom Driva Egets kalender. Prenumerera gratis på mejlpåminnelser här.

Läs vidare ...

ELVA EXPERTER I NY ANTOLOGI:

De kräver en ny skattereform

Elva experter, varav två tidigare finansministrar, kommer i dag ut med en ny antologi där de kräver en ny skattereform.

– 23 år efter "århundradets skattereform" har över 500 ändringar gjorts i skattesystemet, som blivit ihåligt som en schweizerost, skriver bland andra tidigare finansminister Erik Åsbrink och Ann Öberg, chefsekonom Svenskt näringsliv.

Läs vidare ...

VARNING VARNING!

Akta er för bluffmejl med Skatteverket som avsändare!

Just nu skickas bluffmejl med Skatteverket som avsändare till företagare och privatpersoner. "Återbetalning av skatt" är ämnet. Se upp för att klicka på länken!

Läs vidare ...
Läsare: ”Ska jag momsdeklarera i februari eller i maj?”

fråga till maja-stina reder ut:

Läsare: ”Ska jag momsdeklarera i februari eller i maj?”

Efter att Driva Eget har skrivit om de nya momsreglerna som påverkar egenföretagare de kommande månaderna har flera kommentarer kommit in. En del ska specificera momsen i februari, andra kan vänta till i maj. ”Vad är det egentligen som gäller?”, undrar en av våra läsare.

Läs vidare ...

Okända effekter av Borgs reträtt

3:12-reglerna förbättras för alla med anställda

Anders Borgs förändring av 3:12-reglerna i dag innebär förbättringar och inte försämringar för alla företag som använder löneregeln - främst de som har anställda. Den lågbeskattade utdelningen kan fördubblas - men för många gäller det då att öka sin lön redan i år! Försämringar kvarstår endast för dem som äger mindre än 4 procent av ett fåmansbolag.

Läs vidare ...

HELA LISTAN:

Se alla viktiga siffror inför din bokföring och skatteplanering 2014

Här är alla viktiga siffror du behöver för din bokföring och din skatteplanering 2014. Kolla listan och se vad som gäller för dig och ditt företag.

Läs vidare ...

STORT FEL HOS SKATTEVERKET:

17 000 egenföretagare krävs på fel skatt av Skatteverket

Du kan vara en av alla 17 000 egenföretagare som får felaktigt slutskattebesked i dagarna. Skatteverket har gjort en stor miss – och kräver företagare på skatt som de redan har betalat.

Läs vidare ...

DRIVA EGETS BLOGGARE GUSTAF BRICKMAN REAGERAR:

"Halvera bolagsskatten för vinster upp till 500 000 kronor"

Vad sägs om att halvera bolagsskatten för vinster upp till en halv miljon? Alltså att sänka skatten från 22 till 11 procent? Det förslaget kommer Driva Egets bloggare Gustaf Brickman med.

Läs vidare ...

Äldre artiklar

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | Nästa »
Driva Eget bloggar Följ dem här.
Utskriftsvy

Fler artiklar om Anders Anderssons skatteråd

ANDERS ANDERSSON TIPSAR:

4 steg för att få grepp om din ekonomi

Ta grepp om företagets ekonomi. Det måste du även om någon annan sköter bokföringen. I fyra enkla steg får du här hjälp med att få koll på företagets utgifter, inkomster och skatter.

Läs vidare ...

Januariråd för dig som är över 61 år:

Tidig pension sänker dina egenavgifter

Ett av våra årsskiftesråd för lägre skatt kan användas även nu i januari. Läs här hur du som fyltt 61 år kan sänka egenavgifterna till en tredjedel av vad du hittills betalat.

Läs vidare ...

Skatteråd när du funderar över din årsinkomst

Lägg dig vid rätt gräns

De flesta företag kan reglera sin egen årsinkomst - ofta går det att vänta med det till i deklarationen. Här är inkomstgränserna som du inte bör passera för inkomsten 2010.

Läs vidare ...

Verktygen för att skjiuta på skatten

Fondera för lägre skatt

Periodiseringsfond och expansionsfond är verktyg för att skjuta på skatten och reglera den egna inkomsten i enskild firma och handelsbolag. Läs här om hur du bäst gör det i deklaratrionen.

Läs vidare ...

Skatteråd för dig som har anställda

Vår kalkyl visar om du ska ge dig själv mer lön

Om du har aktiebolag och har anställda kan du nu mot slutet av året vara dags för löneförhöjning - åt dig själv. I vår unika kalkyl kan du se hur my ket du måste ta ut.

Läs vidare ...

Skatteråd för dig som fyllt 66 år

Ta ut lågbeskattad lön före nyår

Om du har fyllt minst 66 år under 2010 eller har någon pensionär som har arbetat i ditt bolag under året, missa inte lönen.

Läs vidare ...

Hjälp med årsskifteplanering i sista stund

Kolla min checklista och sänk skatten

Några få dagar till 2011 - och det gäller att inte missa några möjligheter till skatteplanering inför årsskiftet. Ta då hjälp av Anders Anderssons checklista med tio punkter och pricka av så att du tänkt på allt i din situation.

Läs vidare ...

Skatteråd för dig som hade bolag före 2005

Missa inte gammal utdelning

Dagens skatteråd: Om du hade aktiebolag före 2005 kunde du spara en del av utdelningen och senare ta ut den skattefritt. Detta kan du missa om du inte agerar nu före nyår.

Läs vidare ...

Dagens skatteråd - för dig som ska starta bolag

Tjäna på att starta före nyår

Funderar du på att byta från enskild firma till aktiebolag eller kanske starta ett bolag till nu när reglerna ändrats? Läs här Anders Anderssons råd om varför det är lönande att starta före årsskiftet.

Läs vidare ...

Höjd ränta höjer förmånsvärdet 2014

Se här hur hög skatten blir på din tjänstebil

Ange bilmärke och du får direkt veta förmånsvärde.  Läs vidare ...

Vill du hålla koll på nyheter i din bransch?

Så ser du vad andra skriver om dig

Så drar du nytta av gratistjänster på nätet.  Läs vidare ...

DEL 5 I FACEBOOKSKOLAN:

3 enkla tips som får igång dina Facebookfans

Vår expert Jimmy Jakobsson ger tips som får igång dina fans!  Läs vidare ...

CSR-tema i Driva Eget nr 2/2013:

De har knäckt koden till ett hållbart företag

Gör som Knäck & Bräck – jobba hållbart.  Läs vidare ...
App
Har du Mobila kontoret? Med vår app har du full koll på dina körjournaler, kvitton med mera.
Nyhetsbrev
Abonnera på vårt nyhetsbrev! Kommer varje onsdag. Gratis.
Dagens aktieindex
Prenumerera
Gör som fler än 15 000 andra Prenumerera på Driva Eget - 495 kr för 8 nr.
Företagsform
Aktiebolag eller firma – vad är bäst för dig? Läs här om vilken sorts företag som är bäst för dig.
Mest lästa
Fakturering
Använd vår kalkyl Så mycket ska du fakturera för att få lönen du behöver.
Missa inte ...
Skatteknep Läckbergs okända skatteknep.
Patent Steg för steg hur du ansöker om patent.
Starta eget-kurs Vår webbkurs hjälper dig att ta din idé till ett färdigt företag.
Bluffakturor Konkreta råd till dig som drabbats av fakturaskojare.
E-handel Välj rätt e-butik i vår lista med 25 företag.
Boka möten 7 steg till fler och bättre möten
Starta eget Råd till dig som vill starta företag.
Bli mer lönsam Ta grepp om företagets ekonomi med vår webbkurs.
Kulturtips ... från The Fantastic Four!
Marknadsföring Enkla och billiga knep att marknadsföra ditt företag
Utdelning Se i vår kalkyl hur mycket du kan ta ut.
Klagomål 8 sätt att hantera kunder som klagar
Starta-eget-bidrag Så här får du pengar att starta.
Effektivitet Knepen för att få en effektivare arbetsdag.
Bokföring Lär dig bokföra på sju minuter.
Prissättning Så ser du över din prissättning
Pension Pensionsförsäkring eller nya okända alternativ? Se vad som är bäst för dig.
Camilla reder ut Camilla Björkman svarar på allt du vill veta om din start.
Bokföring Sex tips för lättare bokföring.
Sjukpenning Så olika är reglerna om du blir sjuk
Mobilmarknadsföring 7 snabba – så kommer du igång med mobilmarknadsföring
Jobba mindre Så når du målet att jobba mindre
Lyckat ledarskap Sex råd från Percy Barnevik
Sänk skatten Serie i tre delar: Sänk din skatt med rätt strategi
Skatteflyktsklausulen Så kan den paragrafen stoppa skatteplanering
Starta företag Så här registrerar du ditt företag på en kvart.
F-skattsedel Läs hur du registrerar dig för F-skatt
Tjänstebil Tjänstebil eller privatbil - vad är bäst för dig?
Lönsamhet Anders Anderssons bästa råd för att öka din lömnsamhet
Frilansjournalist Följ Camilla Björkmans frilansskola - och öka lönsamheten.
Moms Nätets snabbaste sätt att förändra från inklusive moms till exklusive moms.
Aktiebolag Bilda aktiebolag med Driva Egets expertråd.
Starta webbutik 8 råd – så kommer du igång
Försäljning Alla råd du behöver för att sälja mer.
Inför ledighet Kom-ihåg-lista inför semestern.
Kontor Här är avdragen som gäller för ditt kontor.
Enskild firma Allt du behöver veta för att starta en enskild firma.
E-handelsskola Driva Egets skola i fyra webb-tv-avsnitt.
Säljmisstag 8 vanliga säljmisstag företagare gör
Sponsring Läs när du kan dra av för sponsring - t ex till barnens sportklubb.
Fakturaskojare Lär dig gå till motangrepp mot deras fräcka metoder
Affärsidé Experternas råd hur du knäcker den bästa idén.
Starta café Allt du behöver för ett lönsamt café
E-handelsskolan
Tänk rätt kring distribution och logistik Se vår e-handelsskola med Arne Andersson bland andra!
Nya numret
Bidrag
Se bidragen som kan hjälpa ditt företag Senast i vår matiga lista är Tillväxtverkets affärsutvecklingscheckar.
Butik
Läs mer/köp
Sänk kostnaderna
Blogg
Läsarfråga: ”Hur gör ni blivande föräldrar med aktiebolag?”
Företag till salu
Län: Jönköping Omsättning: 10-20 Mkr
Län: Västra Götaland Omsättning: 5-10 Mkr
Län: Östergötland Omsättning: 0-2 Mkr
Län: Stockholm Omsättning: 5-10 Mkr
Län: Västra Götaland Omsättning: 0-2 Mkr