<![CDATA[En bisyssla kan vara så mycket mer än en biodling. Foto: Getty Images]]>

Starta bisyssla – och behåll tryggheten

Redaktionen

Publicerades: 25 oktober, 2017

Få vågar lämna en trygg anställning utan att ha ett åtminstone delvis lönsamt företag. Så passa på att smygstrata! Här går vi igenom 12 praktiska steg. Men förbered dig på att vara flitig som – just det, ett bi!

I Sverige finns ungefär 623 506 personer som tagit steget till eget och vars huvudsyssla är företagande, enligt Skatteverket. Drygt hälften så många, 327 055, driver ett företag vid sidan av sin anställning. Hur går man då till väga för att ta sitt företagande från bisyssla till huvudsyssla?

LÄS OCKSÅ: Hon satsade på sin bisyssla

1) Kolla med din arbetsgivare 
Det första och viktiga steget till att starta företag vid sidan av en anställning är att ta reda på om du alls får ha en bisyssla. Du får inte bedriva en verksamhet som är konkurrerande med din arbetsgivare och din

2) Gör research
Innan du startar ditt företag måste du ha gjort din hemläxa och undersökt marknaden ordentligt. Finns det ett behov av din produkt? Var på marknaden finns efterfrågan? Vilka vill du sälja till? Hur kan du sälja den? När du har gjort dina efterforskningar kan du testa din affärsidé på dina vänner som passar in i din målgrupp.

3) Förankra hemma
Att få din familj och nära vänner ombord är viktigt, det är lättare att kämpa när man känner sig uppbackad. Om du bor med någon kanske den personen kan ta större ansvar för hushållet och därmed underlätta för dig under en tid. Du kommer att jobba nästan all din vakna tid i början och behöver all hjälp du kan få. I utbyte får partnern en driven och glad person och kanske till och med lite extra klirr i hushållskassan när bisysslan så småningom börjar bringa inkomster. Att berätta för dina närmaste vänner ger dem också förståelse för varför du inte alltid kan vara med på middagar och after work.

4) Gör en tidplan
Börja bakifrån och sätt ett datum för när du vill vara igång med företaget och kunna sluta ditt jobb, till exempel om tre, sex, eller tolv månader. Sätt sedan upp delmål längs vägen som att ansöka om FA-skatt, öppna bankkonto och skapa din webbsida.

5) Skaffa en buffert
Att öppna YTTERLIGARE ett bankkonto kan du lätt göra via din internetbank. På det nya kontot kan du börja lägga undan pengar varje månad till den dag du slutar din anställning. På så vis har du pengar för inköp till företaget och en buffert. Extra pengar är alltid en bra trygghet att ha för att kunna ta höjd för sega månader. De kommer tyvärr för de allra flesta.

6) Hitta luckor i schemat
Var beredd på att slita i början, det betyder morgnar, luncher, kvällar och helger då du jobbar runt heltidsjobbet. Din bisyssla får inte påverka din anställning så du måste hitta luckor för att kunna jobba på din dröm. Kan du sätta dig på ett fik och jobba på lunchen? Lång pendling? Jobba på vägen till arbetet. Räkna med några tuffa månader av ”hustling”. Tappa aldrig siktet på målet.

7) Prioritera
Vad kan du tänka dig att ge upp för att få ditt företag på fötter? Kan du dra ner på gymbesöken, utematen, biobesöken eller shoppingen? Här gäller det att spara både tid som du kan lägga på ditt företag och pengar som kan gå till företaget.

8) Sug åt dig kunskap
Internet är fullt av fakta, kurser och entreprenörspoddar som ger dig värdefulla tips helt gratis. Se till att utnyttja detta. Under vägen kommer dagar då du inte känner dig fullt så motiverad och då hjälper det att läsa om och lyssna på inspirerande entreprenörer.

9) Fila på din elevator pitch
För att kunna förmedla din kunskap och expertis behöver du kunna sälja dig själv. En elevator pitch (ett hisstal på svenska) är en kort och säljande sammanfattning av vem du är, vad du gör och vad man får ut av att jobba med dig. Pitchen ska inte vara längre än att du ska kunna lägga fram den under en hissfärd, därav namnet.

10) Marknadsför dig själv och nätverka
Se potentiella kunder i alla du möter. Du behöver inte berätta om din affärsidé för alla som kommer i din väg, men försök att etablera en god kontakt med de som du tror kan vara intresserade av din produkt eller tjänst framöver. Om du redan har något att erbjuda kan du smyga in det i konversationen om det passar sig, förhoppningsvis tänker de på dig nästa gång de behöver det du erbjuder. Börja också fundera på hur du vill nå din målgrupp. Ett enkelt första steg är att bygga upp din närvaro i sociala medier och skapa separata företagskonton.

11) Se det som ett jobb
Om du vill bli företagare måste du tänka som en företagare. Din bisyssla är inte en hobby, det är ditt jobb lika mycket som din anställning. Det är detta du ska försörja dig på framöver och du måste se på det som en affärsverksamhet och inkomstkälla.

12) Nästan klar!
När du har tagit dig igenom ovan steg är du på god väg. Du har undersökt marknaden, gjort upp en plan, sparat pengar, utbildat dig, slitit hårt, säkrat din pitch, knutit kontakter och utvecklat entreprenör-mentaliteten. Nu är det bara det praktiska kvar med att faktiskt starta företaget. Stort lycka till, det kommer att gå galant.

TEXT AV: Melinda Sutus

Checklista

  • Affärsplan och budget
  • Sätt dig in i bokföringen redan från start
  • Registrera dig för F/FA-skatt och moms
  • Skaffa eventuella tillstånd
  • Registrera företagsnamn hos Bolagsverket
  • Skapa en webbsida
  • Ta ditt företagsnamn på alla sociala medier (även om du inte ska använda alla)
  • Teckna nödvändiga avtal
  • Öppna eget bankkonto till företaget
  • Skaffa företagsförsäkring
  • Skydda din produkt (patent)