<![CDATA[Anna Bredberg Kostov och Caisa Salmonsson. Foto: Lisbet Spörndly]]>

Så var första året som företagare

Publicerades: 6 april, 2016

Caisa Salmonsson och Anna Bredberg Kostov är två intensivvårdssköterskor som tog steget och köpte en vaccinationsklinik. Här berättar de om hur de vågade släppa greppet om landstinget och ger tips på saker som de har lärt sig under första året som företagare med deras Resecentrum Vaccinationer.

– Man är ju ganska feg och van vid semester och fast jobb. Skulle någon ha sagt till oss för två år sedan att vi kommer att äga en vaccinationsklinik skulle vi inte ha trott våra öron. Men nu inser vi att vi är entreprenörer, säger Caisa Salmonsson.

När Caisa och Anna hoppade in och täckte några sjukluckor på Resecentrum Vaccinationer anade de knappast att det skulle bli deras passion. Och när ägaren ville att de skulle köpa verksamheten möttes han med tveksamhet. De två vännerna och kollegorna hade ju aldrig ägt något på det sättet tidigare.

Men i februari 2015 bestämde de sig för att med varsitt nystartat aktiebolag ta över den lilla lokalen för att vaccinera Uppsalaborna mot TBE, influensor och inför resor. Några tusen arbetstimmar senare kan de summera första året som företagare.
– Jag ångrar inte en dag för det är fantastisk roligt att driva företag och vi har aldrig tänkt på att gå tillbaka till att vara anställda, säger Caisa och fortsätter:

– Den största chocken var nog att det innebar så mycket arbete den första tiden och det ska man nog vara beredd på innan. Eftersom vi inte plockade ut så mycket lön har vi haft sidojobb också så det blev mycket jobb. Men mycket skratt också.

LÄS MER: Rivstarta företaget med 10 enkla steg

Duon har tidigare jobbat som intensivvårdssköterskor inom landstinget sedan 2000. De jobbade även med intensivvård under ett och ett halvt år på Uppsala cancerclinic.

Och att driva företag ihop med en nära vän har enligt Caisa varit positivt.

– Vi kompletterar varandra och det är viktigt. Jag är visionären och Anna är bättre på bokföring till exempel. Vi har också redan från start alltid skrivit ner hur många arbetstimmar vi har lagt ner. Då behöver man aldrig ha dåligt samvete om det känns som att den andra personen jobbar mer. Det tror jag är en bra grej för att undvika tjafs, säger hon och fortsätter:
– Börja i liten skala också. Lokalen vi tog över var pytteliten och det hade inte blivit en ekonomisk katastrof om det inte hade fungerat. Efter ett halvår var vi tvungna att flytta eftersom våra kunder helt enkelt inte fick plats i lokalen.

Idag har de fått till ett samarbete med ett apotek i Enköping och från och med april kommer de också att finnas i ett stort köpcentrum i Uppsala.
– Våra första elva månader omsatte vi 2,3 miljoner och hoppas kunna dubbla det år två, säger Caisa.