<![CDATA[Bokförlaget Contempo med Göran och Malin Emitslöf. Foto: Pressbild ]]>

Så ska Contempo få svensken att läsa italienska böcker

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 28 juni, 2016

Contempo vill slå sig in i den tuffa bokbranschen med italiensk samtidslitteratur. Far och dotter Emitslöf tror på idén och ser mest fördelar med att driva företag tillsammans.
– För oss har det bara varit ett sätt att kunna umgås mer, säger Göran.

Att det blev italiensk litteratur för Göran Emitslöf och hans dotter Malin beror på ”saker som sammanföll” som Göran själv uttrycker det.

Han hade sedan 2004 drivit bokförlag med inriktning på att ge ut svenska debutanter men efter ett par framgångsrika år började farten och intresset att avta. I grunden hade Göran ett genuint intresse för Italien sedan han i sitt tidigare yrke med fastigheter varit i Turin och Milano och byggt upp de första Ikea-varuhusen där.

Där och då föddes kärleken till Italien och han lärde sig efter ett tag italienska.
– Sedan föll det sig så att min dotter, som också var intresserad av litteratur, träffade en italiensk kille på Stockholms universitet och också lärde sig italienska.

Läs mer: Hon gör affärer på Italien – och mat

Den utlösande faktorn var sedan mötet med det italienska kulturinstitutets dåvarande direktör, Paulo Grossi, 2011 som frågade sig varför svenska förlag slutat att ge ut ny bra italiensk litteratur.

– Vi tyckte att det var ett kul upprop och han hjälpte oss med kontakter. Det blev på något sätt injektionen för att komma igång.

I dag arbetar Contempo med 10-12 italienska författare, alla stora och erkända i sitt hemland men ännu inte i Sverige. Att nå ut på den svenska bokmarknaden är extremt tufft.
– Vi håller på att bygga upp verksamheten just nu och kämpar med att exponeras som förlag. Det är en hård match.

Är bokbranschen gammalmodig?

– Ja, det tycker jag. Den är nog väl så kreativ och dynamisk sett till litteraturen men är väldigt ålderdomlig när det gäller försäljning och marknadsföring. Det kan jag se när jag jämför med andra branscher som jag har verkat i. Det finns en konstig idé om att försäljning är fult och att det inte passar sig när man sysslar med litteratur.

Läs mer: Här är en digital uppstickare i förlagsbranschen

Göran har varit egenföretagare sedan 1984 och insåg direkt efter studierna att anställning inte var något för honom. På frågan vad han vill ge för tips till de som ska starta företag, finns inga givna svar. Och att byta bransch är inget han rekommenderar om man är ute efter att tjäna mycket pengar.

– Det finns nog ingen generell sanning för vad man ska tänka på. I grunden lyckas man nog bättre om man håller sig kvar i sin bransch och slipar på sin affärsidé. Att byta bransch är nog kanske inget recept för att bli en framgångsrik entreprenör men det har varit ett recept för mig att få ett roligare liv. Det är min livsnäring att byta bana och ge mig in på saker som jag till en början inte vet så mycket om.

Många som startar företag drömmer att få jobba med det som man tidigare bara haft vid sidan av. För Göran har den drömmen blivit verklighet.

– Jag vill vara där jag trivs och där jag kan utvecklas. Ska man enbart se på möjligheten att tjäna pengar har jag gjort mig av med många sådana möjligheter genom att jag lämnat projekt innan de har nått sin maximala kapacitet. Men för mig har pengarna inte varit det viktigaste. Om jag inte tycker att det är kul har jag heller inget tålamod att stanna kvar.

Läs mer: Så tjänar du pengar som författare

Och hur är det att driva företag med sin dotter?

– Det finns både plus och minus. Vi känner varandra väl och har trevligt tillsammans men det är klart att det kan vara svårt att komma loss ur pappa/dotter-rollen, vilket möjligen kan göra oss mindre professionella mot varandra. Men det är inget problem eftersom vi håller vår verksamhet flexibel. För oss har det bara varit ett sätt att kunna umgås mer.