<![CDATA[Egenanställda kombinerar ofta flera yrken. Foto: Getty Images]]>

Egenanställda tjänar på att kombinera mera

Redaktionen

Publicerades: 3 maj, 2017

Den nya gig-ekonomin lockar allt fler att jobba som egenanställd. Enligt en helt färsk undersökning uppger mer än var tredje att de tjänar mer pengar som egenanställd än de gjorde tidigare.

Undersökningen som genomförts bland Cool Companys egenanställda baseras på 627 deltagare. Mer än hälften svarar att det är enklare att ta uppdrag som egenanställd och lika många säger att det kan ha fler aktiva yrkesroller och olika typer av uppdrag. Vilket i sin tur medför att en tredjedel jobbar mer.

Men slitet betalar sig – var tredje tjänar mer pengar som egenanställd och var femte uppger att orderingången på nya uppdrag är högre nu än för ett halvår sedan, enligt undersökningen

En tydlig trend bland de egenanställda är att de antar fler typer av uppdrag. Man blir en så kallad kombinatör som kombinerar olika typer av kategorier av uppdrag. Nära hälften av respondenterna uppger att de har flera typer av uppdrag.

Läs mer om fördelar och nackdelar med egenanställning här!

– Vi ser att många kommer till oss för att förverkliga en dröm som de har som hobby. Det är inte ovanligt att man sedan säger upp sig och skapar en plattform och tar fler typer av uppdrag som exempelvis frilansande administratör och frisör, säger Jan Bergstrand.

Ett exempel på en egenanställd med många järn i elden är Mirjana Krisanovic. Hon studerar till studie- och yrkesvägledare men extrajobbar som egenanställd. Med sin blogg som marknadsföringskanal fixar hon uppdrag som inspirationsföreläsare, skådespelerska och kostrådgivare.

– Som egenanställd behöver jag inte välja inriktning. Genom att kunna fakturera olika typer av uppdrag får jag en helt annan frihet. Jag kan själv bestämma mitt pris och när jag vill jobba. Bredden gör att jag får en större intjäningsförmåga, säger Mirjana Krisanovic.

 Här är de populäraste gig-jobben:

(placering förra året inom parentes)

  1. IT/data (2)
  2. Marknadsföring/försäljning (1)
  3. Bygg (1)
  4. Fotografi/bild/film (4)
  5. Utbildning (4)
  6. Hälsa/skönhet/mode (6)
  7. Kultur (5)
  8. Skribent/journalist/författare (10)
  9. Admin/ekonomi (9)
  10. Artist/DJ (8)
  11. Lokalvård (7)
  12. Sociala medier (ny)
  13. Jordbruk (11)