<![CDATA[Vi dödar 6 myter om företagande. Foto: Getty Images]]>

Mythbusters – vi dödar 6 myter om att starta eget

Ebba Arnborg

Publicerades: 17 maj, 2017

”Lyckas du inte direkt kan du lika gärna lägga ner”, ”Det är krångligt att fakturera”, ”Alla kan få starta eget bidrag”– här slår vi hål på dessa och ytterligare tre starta eget-fördomar.

Myt 1: Det är krångligt att fakturera

Nej, det är faktiskt ganska lätt – och inte minst kul! Du behöver Word eller liknande. Sen gäller det att få med rätt saker på fakturan men det är inga problem – vi har listat allt du behöver och dessutom har vi en exempelfaktura du kan utgå ifrån för att snabbt komma igång.

Myt 2: Alla kan få starta eget bidrag

Många tror att starta eget-bidrag är ett vanligt sätt att finansiera starten av ett företag. Det är det inte. Det är ett program inom Arbetsförmedlingen, designat för att få arbetslösa i sysselsättning. För att få det ska du ha varit arbetslös en tid, sökt arbete utan att ha lyckats få en anställning och tillhöra en av flera prioriterade grupper.

Läs mer om hur du kan få starta-eget-bidrag här! 

Myt 3: Lyckas du inte direkt kan du lika gärna lägga ner

Nej, alla andra företag blir inte framgångshistorier, lika lite som att alla andra lyckas med allt de gör – även om det kan kännas så. Det är en del av processen att misslyckas och sen försöka på ett annat sätt igen och igen tills du når framgång. Det viktiga är hur du hanterar misslyckanden, om du kan lära av det och låta det lyfta dig.

Läs hur du lyckas med det här!

Myt 4: Allt måste vara perfekt innan jag lanserar

Tror du att du måste fila på din produkt eller tjänst tills den är hundra procent perfekt på alla sätt och vis? Det är en vanlig tankevurpa, men då är risken stor att du aldrig blir klar för att du hela tiden kommer på nya funktioner att lägga till – eller att du lanserar något som dina kunder inte vill ha.

Det är faktiskt bättre att börja med det som brukar kallas ”minimal viable product”, alltså minsta fungerande produkt. Få ut den till användarna och utveckla den sedan utifrån deras beteende och feedback. Som en bonus kan du då ofta lägga ner lite mindre pengar i startfasen och sedan utvecklas vidare med intäkterna du förhoppningsvis får.

Många nystartade företagare fastnar också i att finslipa hemsida och marknadsföringsmaterial och välja företagsnamn – istället för det som är absolut viktigast att börja med: gå ut och sälja och skaffa dina första kunder.

Myt 5: Det tar lång tid att starta firma

Det är en vanlig uppfattning att det är en krånglig och svår process att starta ett företag. Och visst kan blanketter göra en snurrig. Men det är faktiskt inte så svårt. Har du en e-legitimation kan du göra det på verksamt.se och följer du vår guide tar det inte mer än en kvart – och kan fixas i mobilen.

Läs  guiden här!

Myt 6: Det går inte att vabba

Visst kan det vara svårare att inte göra kunder missnöjda och att hinna med deadlines vid vabb, alltså vård av sjukt barn. Men vad gäller ersättning har du som företagare rätt att vabba, precis som anställda. Och till skillnad från när du blir sjuk är det Försäkringskassan som betalar ut ersättningen från sjukdag ett, inte ditt företag och utan karens alltså.

Ersättningen baseras dock på din sjukpenninggrundade inkomst, din SIG, och är lite mindre än 80 procent av din vanliga inkomst. Här gäller det alltså att du tagit ut lön om du har aktiebolag eller haft intäkter om du har enskild firma.

Läs mer om vad som gäller kring vabbande här!

Och läs om SGI här! 

Läs också:

Övervinn rädslan att starta eget

4 rädslor som hindrar dig från att starta

6 tips bejaka din rädsla och våga mer

Råden som jag önskat jag fått när jag startade eget