<![CDATA[]]>

”Hur mycket kommer du att dra in?” – så vet du

Ingrid Kindahl

Publicerades: 19 april, 2013

”Hur mycket kommer du att tjäna?” Som helt nystartad företagare är det den vanligaste frågan du kommer att få. Utan erfarenhet är den omöjlig att besvara, ändå måste du. Här är hjälp på vägen.

De som vill veta vad du kommer att tjäna är bland andra Skatteverket, banken, eventuella andra finansiärer, CSN om du fortfarande är student och Arbetsförmedlingen om du söker starta eget-bidrag.
Och så en minst lika viktig person: du själv.

Anna Sjödin, affärsutvecklare på Drivhuset i Stockholm, ger rådet att räkna på tre olika scenarier:
– Ett normalfall, ett drömutfall och ett worst case.

Det ger en överblick och drömutfallet kan du använda som målbild att arbeta mot. Det är också bra att vara beredd på eventuell kundanstormning så att du kan planera för att ta tillvara den.
Här är några av instanserna som vill ha insyn i din budget – och ditt svar när de frågar vad du kommer att dra in:

Skatteverket:
Skatteverket fattar varje år beslut om debiterad preliminärskatt som ska betalas varje månad. Den baseras på din förväntade vinst. Det innebär att om du är för optimistisk, riskerar du att få betala för mycket i skatt – och vise versa. Presentera din worst case-kalkyl.
– Du kan när som helst göra ändringar i din beräkning hos Skatteverket. Kontakta dem om du märker att det avviker mycket positivt eller negativt från de uppgifter du skickat in till Skatteverket, säger Anna Sjödin.

Banken:
Banken är visserligen njugg med att låna ut pengar med företaget som säkerhet, men de flesta behöver ändå en checkkredit. Då måste du presentera en affärsplan. Här finns ingen anledning att hålla igen – ju mer pengar du kan visa att du kommer att tjäna, desto lättare blir det att få banken på din sida. Men det är ingen idé att bara visa upp drömutfallet.
– Banken kommer att ställa frågor för att bedöma hur väl underbyggd din affärsplan är. Var beredd på att förklarar hur du har räknat, säger Anna Sjödin.

Arbetsförmedlingen:
Arbetsförmedlingen kan betala ut starta eget-bidrag som motsvarar minst 223 kronor per dag och mer om du uppfyller vissa villkor. Du ska dessutom ”ha goda förutsättningar att driva företag” och verksamheten ska bedömas ”få en tillfredsställande lönsamhet och ge varaktig sysselsättning”. Men för att du ska få bidraget vill Arbetsförmedlingen se en affärsplan som innehåller en budget. Gå på normalkalkylen, och tänk på att visa upp en långsiktig plan.

Du själv:
Du själv måste också ha en uppfattning om vilka inkomster du kan få i framtiden. En vanlig fälla som ny företagare är att vara för optimistisk när pengarna börjar rulla in. Det är inte säkert att du kan ta ut någon lön det första året. Använd därför worst case-scenariot och var noga med att räkna på dina fasta och rörliga kostnader.

Räkna ut hur stor lön du behöver för att gå runt i dag. Även om du bor kvar hos dina föräldrar eller låter din make/maka försörja dig, behöver du lite fickpengar. Tror du inte att din firma kan ge dig det – fundera en gång till på om detta är rätt tid att starta eget.

LÄS OCKSÅ: Driva Egets lönekalkyl – som visar hur mycket du måste fakturera för att få lönen du behöver.
driva-eget.se/bruttomarginal – räknar ut hur mycket du behöver sälja för att täcka dina fasta och rörliga kostnader, och hur stor vinsten blir när du säljer ett visst antal av dina produkter.
Driva Egets skattekalkyl
– se här vad det blir kvar efter kostnader, skatt och sociala avgifter av de intäkter du drar in i företaget.

LÄS OCKSÅ: Artikeln är ett utdrag ur en längre artikel i

Driva Egets nr 3/2013.