<![CDATA[]]>

4 starta eget-rädslor – så tacklar du dem

Ebba Arnborg

Publicerades: 11 juli, 2016

Sugen på att starta eget men rädd för att ta chansen? Här listar vi fyra vanliga orosmoln – och expertens tips för att övervinna dem.

Helene Öhman.

Helene Öhman.

Drömmer du om att driva eget, men vågar inte? Då är det två saker som du måste börja med att reda ut: Varför du inte vågar och varför du vill starta eget. Det menar Helene Öhman som har skrivit boken ”GJÔR’T – Konsten att ohindras”.

– Titta sedan på vad sannolikheten att rädslorna kan inträffa är. Vad är det värsta som kan hända? Till 99,99 procent finns det stöd i form av människor och verktyg som kan undanröja hindren. Du måste inte kunna allt själv, säger hon.

Det gäller också att kasta sig ut, även om inte alla detaljer är helt färdiga, menar Helene. När hon själv startade ett kursföretag skickade hon ut kursinbjudningar innan bolaget ens var startat. Hon fick flera anmälningar, satte in alla resurser och det gick vägen.

– När man inte vågar är det lätt att man hamnar i att pyssla med att exempelvis få färdigt webb och produktblad. Vi människor vill känna trygghet. Risken är att vi hamnar i internt arbete och där finns inga kunder, säger hon.

Läs mer: Little eco vågade starta webbshop – efter alla andra

Har du en idé som du brinner för så börja med att gå ut och berätta om den för potentiella kunder. Då får du förhoppningsvis någon som nappar på ditt erbjudande, tipsar Helene.

– Sedan kan du hantera webb och produktblad när du vet ännu mer vad kunderna fastnar för och vad du vill stå för, säger hon.

Så här kan du tackla fyra vanliga rädslor, enligt Helene:

1. Jag kanske misslyckas
Vi kan få för oss att vi inte kan. Ofta beror det på att vi är rädda för att misslyckas. Gör så här istället:

  • Betrakta andra som startat eget, och inse att de inte har några magiska egenskaper – de är som du.
  • Se framför dig hur du lär dig hur man gör, och att du startar eget. Våga testa. Ge dig själv en belöning även om du bara delvis lyckas. Testa igen, och håll kvar bilden av hur du lyckas.

Läs mer: Mary-Ann vågade starta eget efter 40

2. Jag kan inte (till exempel sälja)
När du ska axla en ny roll – att sälja, projektleda eller chefa – så är det lätt att du gör som du tror att man ska göra. Men då är risken stor att du tar på dig en mask som du inte trivs med och tappar dina styrkor.

Gör så här istället:

  • Bli trygg i din nya roll genom att bygga på dina starka sidor.
  • Finns det uppgifter i din nya roll som inte ingår i dina styrkor – ta hjälp.
  • Bli medveten om dina arbetsmetoder och förhållningssätt. Skriv en lista över hur du ska tänka och göra. Är det att sälja kan listan exempelvis innehålla punkter som att din uppgift är att skapa långvariga relationer med kunder och hjälpa dem lösa problem. Att de ska känna detta redan när du ringer upp genom att du inte bara babblar på utan ställer öppna, nyfikna frågor för att reda ut hur du kan hjälpa kunden. Samt att du på detta vis både får sälja och lära känna många intressanta människor.

3. Jag är rädd för konkurrensen
Om vi enbart försöker vinna över andra är risken att vi tappar fokus på kundens bästa. Det leder till att kunden blir missnöjd.

Gör så här istället:

  • Se konkurrenter som branschkollegor. Inse att ni alla arbetar för kundens bästa.
  • Våga samarbeta med dina konkurrenter. Försök att hitta en win-win-situation – som framförallt gynnar kunden.

Läs mer: Gör som Britta – flytta in hos konkurrenterna

4. Jag vågar inte chefa
Om personalansvaret känns för stort, kan du bli rädd för att tappa kontrollen. Det hämmar din personal och gör att du riskerar att bränna ut dig.

Gör så här istället:

  • Visa att du litar på dina medarbetare – det får dem att växa.
  • Som chef vinner du på att berätta om dig själv. Det är roligare att följa en ledare av kött och blod än någon helt anonym.
  • Våga blotta din okunskap. Erkänn att du inte kan allt. Be om hjälp. Visa att du är beroende av dina medarbetare, att de är experter inom sina områden medan du är övergripande ansvarig. Det kommer att göra dem stolta och angelägna att hjälpa till.