Anders Andersson kräver minskat krångel. Foto: Getty Images

”Sluta krångla Löfven – gör som danskarna”

Redaktionen

Publicerades: 7 februari, 2018

Danskarna har en smart modell för att minska krånglet för företagare. Driva Egets Anders Andersson tipsar regeringen om att lära sig av vårt södra grannland.

Krångliga regler har varit mitt hatobjekt i över 40 år. Jag tycker själv att min viktigaste journalistiska insats var när jag översatte krångliga deklarationsregler för Expressens läsare i en tid när Skatteverket struntade i att hjälpa medborgarna.

LÄS OCKSÅ: Anders Anderssons 5 bästa råd till företagare

Sedan jag då på 80-talet slogs mot onödigt krångel har många skatteregler förenklats. Deklarerandet har blivit så enkelt att privatpersoner missar fördelen med att deklarera – att få ett grepp över ekonomin. Men inom de flesta andra områden har det kommit desto fler krångliga regler – och värst drabbade är småföretagarna.

Nu slåss jag mot regelkrångel på ett annat sätt – som styrelseledamot i Näringslivets Regelnämnd (NNR). Nyligen föreslog jag och Småföretagarnas Riksförbund att den värsta regelbölden av alla som kallas 3:12 ska punkteras. Regler som varken företagare eller politiker begriper måste tas bort eller göras enklare.

Krångliga regler skapar både politikerförakt och misstroende mot myndigheter. Tillväxtverket har beräknat att regelkrånglet under 2016 ökade företagens kostnader  med 4,6 miljarder under ett enda år.

När Magdalena Andersson och de andra i regeringen kommer med nya regler känns det som om de betraktar svenska företagare som en samling fuskare. Men de få som är kriminella fuskar ändå. De har gett upp och struntar i lagen.

För en annan grupp anställda och företagare har det blivit viktigare att följa alla snåriga regler än att arbeta för kundernas bästa. Kreativiteten och affärsutvecklingen i företagen blir lidande när energin läggs på byråkrati.

Ett skrämmande exempel på försämringar är en ny lag om att kontrolluppgifter för anställda ska lämnas varje månad – från 1 juli 2018 för dem som har mer än 15 anställda, från den 1 januari 2019 för alla, även för dig som jobbar ensam i ditt företag.

Regering och riksdag har låtit sig övertalas av Skatteverkets ökade krav på onödig kontroll. Detta är också ett exempel på förändringar som kan vara rimliga för storföretag men blir orimliga för de små.

Finansdepartementets förre statssekreterare Dick Kling har i sin bok Riv regelpyramiden funnit att nya lagar föder fler och fler förordningar, föreskrifter och lokala regler längre ned i en ständigt växande pyramid.

Jag håller med honom när han skriver att regelkrånglet beror mer på politisk klåfingrighet och ängslan än på viljan att skydda människor från andra och sig själva.

Det har blivit omöjligt för medborgarna att hänga med och att utnyttja sina rättigheter när det finns 84 olika sorters ersättningar hos Försäkringskassan och 35 hos Arbetsförmedlingen.

Nu måste det till krafttag. Att minska krånglet måste prioriteras. Regelrådet som nu är en tandlös och liten del av Tillväxtverket borde bli en egen myndighet med ordentliga resurser att utreda konsekvenserna av varje regeländring.

Vi i Sverige borde ta efter detta danska system:

  •  Åtta danska ministrar styr ett implementeringsråd där alla nya EU-regler hamnar.
  • Problemet med EU-regler är att de orsakar nya regler i varje EU-land. Rådet ser efter hur alla EU-länder löst detta. Danmark kopierar sedan lösningen från det land som klarat det på enklaste sätt.
  • De åtta ministrarna har också en statusfylld tävling mellan sig. Den minister som bäst lyckats avskaffa och förenkla regler vinner.

Nu uppmanar jag vår statsminister Stefan Löfven att snarast starta en sådan tävling också i Sverige. Jag lovar att hylla vinnaren i denna spalt.