<![CDATA[]]>

Ska ditt företag skattegranskas i år?

Anders Andersson

Publicerades: 22 februari, 2014

Skatteverket har nu avslöjat vilken typ av företag som ska granskas extra noga i år. En del av dem är sådana som ansöker om rut- och rotavdrag för sina kunder. Se här vilka som ska hårdkollas.

– Det är viktigt att alla företag gör rätt så att seriösa företag kan konkurrera på schyssta villkor, sa Skatteverkets analyschef Jan-Erik Bäckman på en presskonferens häromdagen.

Skatteverket använder numera inte ordet skattefusk utan talar om skattefel, som främst beror på tre saker:

  • Brister i bokföringen.
  • Fel vid internationella transaktioner.
  • Privata kostnader som dras av i företaget.

Dessa skattefel ha minskat under de senaste åren. Till en del beror det på att företag och privatpersoner blivit skrämda när de fått veta att Skatteverket kan få ut uppgifter från konton som gömts i Schweiz och Luxemburg. Under 2013 kom 2 206 personer in med självrättelser, en fördubbling mot 2012.

I år ska skattegranskningen koncentreras på följande områden:

  • Transportföretag. Skatteverket har upptäckt stora brister i redovisningen hos en del av dem som agerar på den marknaden. Skattefusket ökar i den branschen, medan det minskar i andra.
  • Torg- och marknadshandel. Granskarna ska se efter så att de som säljer på mässor och marknader har kassaregister, eftersom det krävs från den 1 januari i år.
  • Värmepumpsinstallatörer. Kontroller har visat att främst företag i den branschen anger för höga arbetskostnader och att kunderna då får för stora rotavdrag. Också rotarbeten i bostadsrätter ska granskas extra noga, eftersom reglerna där är otydliga.
  • Läxhjälp. Det har nu varit möjligt att få skattereduktion för läxhjälp i ett år och nu ska branschen kartläggas genom att företag som har sådana tjänster ska granskas.

En stor del av skattegranskningen går ut på att försöka spåra de företag som sysslar med ekonomisk brottslighet. Bland dessa finns nu stort fusk med kontrolluppgifter.

– Vi har sett att dessa företag försöker skapa en seriös fasad genom att skicka in falska kontrolluppgifter till Skatteverket och därigenom visa att de har vita och fläckfria inkomster. Vi kommer därför att satsa extra på att granska kontrolluppgifter i år, säger Pia Bergman, nationell samordnare mot grov ekonomisk brottslighet på Skatteverket.