<![CDATA[]]>

”Sänkta arbetsgivaravgifter för unga ger ingen effekt”

Camilla Björkman

Publicerades: 3 juli, 2013

Sänkta arbetsgivaravgifter har inte bidragit till fler jobb inom parti- och detaljhandeln. I stället har de unga blivit färre. Det visar en ny rapport från fackförbundet Handels som presenteras i Almedalen.

2007 och 2009 sänkte regeringen arbetsgivaravgiften för företag som anställde unga. Avgiften för personer mellan 19 till 26 år blev då 15,40 procent.

Syftet var att få in fler unga på arbetsmarknaden. Men en ny rapport från fackförbundet Handels visar att det blev tvärtom. Inom de två branscherna privat detaljhandel och partihandel har andelen unga minskat under femårsperioden efter den första skattereformen:

  • 2006 var det 15-17 procent billigare att anställa en person i åldern 18-24 år än i andra åldersgrupper.
  • 2012 var det 32 procent billigare.
  • Ändå valde arbetsgivare i detaljhandeln att inte anställa unga i högre grad än tidigare.

Susanna Gideonsson, Handels förste vice ordförande, kommenterar rapporten med att de sänkta avgifterna säkert varit positiva för företagens vinst men inte lett till att fler unga fått jobb.

– Statistiken visar tydligt att det finns långt mer effektiva sätt att minska ungdomsarbetslösheten, säger hon.

Enligt rapporten är orsaken till de färre jobben inte lågkonjunkturen, eftersom branschen har vuxit. I stället ligger förklaringen i branschens utveckling och behov av ökad kompetens. Kompetens som unga idag inte har på grund av den förda utbildningspolitiken.

– Sambandet mellan låga ingångslöner och många arbetstillfällen finns inte. Arbetsgivarna är för smarta för det. De anställer inte folk bara för att det är billigt. De som får jobb hade fått det oavsett om arbetsgivaravgiften hade sänkts eller inte, säger Susanna Gideonsson till SvD.

Reformen har kostat 17 miljarder kronor och Handels menar nu att pengarna kunnat användas på ett mer effektivt sätt.

Men arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tror inte på det argumentet utan säger till SvD att en höjning skulle leda till färre jobb. Hon berättar om ett företag i Söderhamn som har 700 anställda, varav många är ungdomar:

– För dem är det väsentligt att det blivit billigare att anställa eftersom företaget är multinationellt, de kommer att dra ner på sin verksamhet i Sverige om det blir betydligt dyrare kostnader.

Här kan rapporten laddas ner i sin helhet.