Starta med att jaga intäkter – inte avdrag
Företagets skattestrategier (1):

Starta med att jaga intäkter – inte avdrag

Strategin för den första delen i ett företags historia gå mer ut på att tänka på intäkter än att tänka på skatten. Avdragen får vänta. 

Din strategi för att sänka din och företagets skatt beror på i vilken fas ditt företag befinner sig. Driva Eget hjälper dig med bästa skatteråden  – oavsett om du precis har startat företag, är i full gång eller snart ska sluta.

I tre artiklar här på nätet går vi igenom hur du kan sänka din skatt med rätt strategi. Vi börjar med dig som hyfsat nyligen har startat ditt företag.

Skattestrategin då handlar mer om att få upp den egna lönen än att hitta avdragsgilla kostnader. Men visst finns det sätt att minska skatten även i denna fas av företagets utveckling.

Under ett företags första år gäller det att fokusera på intäkterna. Hur ska företaget få in en jämn ström av pengar varje månad som matchar kostnaderna och ger så mycket som möjligt kvar? Hur stor del av den vinsten som sedan ska beskattas som löneinkomst för företagaren själv beräknas på olika sätt beroende på företagsform (Läs här om vilken företagsform som är bäst för dig) :

  • Enskild firma och handelsbolag

Det som vid årets slut blir kvar när kostnader dragits från intäkter blir vinst. Upp till 30 procent av denna kan dras av som periodiseringsfond och beskattas senare. Vinsten kan dras ned ytterligare genom expansionsfond – 22 procent skatt nu, resten senare.

På det som är kvar blir det inkomstskatt som för lön, kommunalskatt och statlig skatt för den del som överstiger 426300 kronor under 2013. På inkomsten blir det också egenavgifter. De är avdragsgilla och därför i praktiken normalt cirka 25 procent av inkomsten.

  • Aktiebolag

Bolagets ägare bestämmer själv hur stor lön som ska tas ut och beskattas med inkomstskatt och få arbetsgivaravgifter. Det som blir kvar vid årets slut beskattas med bolagsskatt. Men en fjärdedel av vinsten kan skjutas upp i sex år med hjälp av periodiseringsfond.

I den här kalkylen eller i Driva Egets gratisapp Kalkyl kan du se hur mycket du måste fakturera för att få ut lika mycket till dig själv som om du är anställd med en viss lön (för att kunna ta ut 30000 i månadslön måste du med normala egenavgifter ta ut drygt 43000 kronor i en enskild firma).

Tänk på att en alltför låg inkomst även får långsiktiga negativa effekter – låg pension, a-kasseersättning, sjukersättning och föräldrapenning.

Den som slutar en anställning och har haft en arbetsgivare som betalat avgift för avtalspension kan få en obehaglig överraskning som pensionär om pengar inte läggs undan i ett sparande som kan användas vid den framtida pensionen, och det behöver inte vara pensionsförsäkring. Se mer här.

LÄS MER:


Nyhetsbrev

ANNONS

ANNONS