<![CDATA[Bokför din milersättning rätt - vi reder ut vad som gäller.]]>

Så bokför du din milersättning rätt

Redaktionen

Uppdaterades: 11 mars, 2020
Publicerades: 5 oktober, 2018

Om du som företagare kör din privata bil i tjänsten kan du behöva fakturera kund för milersättning. Men hur blir bokföringen när avdraget är 18,50 kronor per mil medan du fakturerar kunden exempelvis 50 kronor per mil? Driva Eget reder ut!

Att använda sin privata bil för tjänsteresor är vardag för många småföretagare. Men det gäller att ha koll på regelverket kring bilförmåner som kan vara snårigt.

Ingrid Ekström.

Milersättning för tjänsteresor med bil är skattefri upp till 18,50 kr per mil.
– Det är inte ovanligt att man fakturerar 18,50 kronor per mil men då har man ofta blandat ihop det skattefria beloppet med vad bilen faktiskt kostar att köra, säger Ingrid Ekström som är auktoriserad redovisningskonsult på företaget Bokoredo, och fortsätter:

– Det är helt upp till dig och din kund hur mycket du fakturerar per mil – däremot har Skatteverket satt en skattefri gräns för vad man får ta ut som privat ersättning. För år 2018 är gränsen 18,50 kronor per mil.

Psssst! Hej företagare! Du vet väl att Driva Eget Premium ger dig tillgång till avtal, kalkyler, långläsning och how-to-guider? Kolla in här!

Så om man kör till exempel tio mil med sin egen eller lånad bil för att utföra ett uppdrag för en kund, hur blir det i praktiken?
– Man brukar säga att en ny bil inklusive alla kostnader förknippade med denna kostar cirka 50 kronor per mil om man kör 2 500 mil per år.

Ingrid förklarar hur du gör: (oavsett om du har enskild firma eller aktiebolag)

  • Du fakturerar kunden exempelvis 50 kronor x 10 = 500 kronor plus moms 25 %.
  • Det skattefria beloppet blir då 18,50 kronor x 10 = 185 kronor, som du kan ta ut av ditt företag.
  • Bensinkostnad tas aldrig upp som en separat post utan ska kompenseras genom det skattefria beloppet.

Så här blir bokföringen när belopp från kund betalas in på kontot (just här kontering om ditt bolag är mindre och har kontantmetoden men samma regler gäller för fakturametoden):

  • Konto 3041 kredit 500 kronor
  • Konto 2611 kredit 125 kronor
  • Konto 1930 debet 625 kronor

Bokföringen när du tar ut den skattefria milersättningen (som också minskar ditt beskattningsunderlag):

  • Konto 7331 debet 185 kronor
  • Konto 1930 kredit 185 kronor

Resterande 315 kronor blir en vanlig intäkt i firman som läggs till företagets resultat och därmed också beskattning.

Tänk på att du behöver styrka dina resor med en körjournal som visar vilken kund det är, resans syfte, datum, mätarställning och antal körda mil. Denna fungerar som verifikation till ditt skattefria uttag och visas upp vid eventuell kontroll från Skatteverket.

Kom också ihåg att du kan få ersättning för parkering och tullavgifter utöver milersättningen om 18,50 kronor om du har haft utlägg för det. Dessa utlägg drar du av som vanliga kostnader.
– Jag tycker att man ska vara noga med att komma överens om milbeloppet med kunden innan uppdraget börjar och att ha en ordentlig körjournal, säger Ingrid.

Fakta: Tips för milersättning

I sin privata inkomstdeklaration har man möjlighet att göra avdrag för resor överstigande belopp om 11 000 kronor per år. Har man haft resekostnader för 13 000 kronor med bil till kunder kan man alltså dra av 2 000 kronor utöver schablonbeloppet. Man ska då vid förfrågan från Skatteverket kunna uppvisa körjournaler.

Gör man avdraget i sin privata deklaration missar man dock de första 11 000 kronor och därför är det bättre att ta ut hela beloppet via sitt företag, oavsett om du har enskild firma eller aktiebolag. Alltså 11 000 kronor skattefritt.

Då minskar man också samtidigt skatteunderlaget med detta belopp, bolagets resultat minskar och därmed bolagsskatten. Tipset är alltså att ta milersättningen via firman och inte i sin privata inkomstdeklaration.

Skatteverket har dock villkorat förutsättningarna ovan enligt följande kriterier:

  • avståndet mellan din bostad och din arbetsplats är minst 5 kilometer och
  • du dessutom har gjort en tidsvinst på minst 2 timmar per dag för fram- och återresan, jämfört med om du åkt kollektivt.

Läs mer på Skatteverkets hemsida 

Källa: Ingrid Ekström

Läs mer: Så drar du av bilresorna rätt

Texten uppdaterad oktober 2018