<![CDATA[]]>

Lär av Skatteverkets miljonnota – här är festreglerna

Camilla Björkman

Publicerades: 24 november, 2014

När Skatteverket höll personalfest i Globen i torsdags slutade notan på 2,5 miljoner kronor. Läs här vilka representationsregler som gäller – för både Skatteverket och småföretagarna.

Skatteverket ville göra sin regionledning mer känd – och bjöd därför de 1 600 medarbetarna till fest i Globen. Kostnad för skattebetalarna: 2 560 618 kronor, rapporterar Expressen.

– Avsikten var att regionledningen och regionens och Skatteverkets inriktning skulle bli mer känd i organisationen, säger Skatteverkets presschef Maja Fröman till tidningen.

Regionchefen Lars Herder anser att kostnaderna är rimliga:

– Vi tittar förstås noga på kostnaderna när vi arrangerar en sådan här dag, liksom i allt vi gör. Ska man träffas så här många personer så blir det stora totala kostnader, men vi tycker att det är värdefullt att kunna göra det ungefär vart tredje år, säger han till Expressen.

Representation, seminarier och personalfester – vad är det som gäller egentligen? Här är reglerna för både statliga myndigheter och för dig som driver eget företag:

Detta gäller för statliga myndigheter

För företagare finns det hårda regler att bara en liten del av en krognota får dras av. Men för statliga myndigheter finns inte den problematiken eftersom dessa inte deklarerar. Där är det i stället interna direktiv som reglerar vad det får kosta.

Till exempel: När Tillväxtverket 2010 spenderade 16,5 miljoner kronor på interna seminarier, representation, internutbildning och andra konferenser överskreds gränserna med råge.

När det gäller moms gäller däremot samma principer för privata och statliga företag:

  • Statliga företag betalar moms på sina utgifter och får sedan extrapengar av staten – hela beloppet om det gäller seminarier, men bara som för privatföretag när det gäller representation.

När Säpo 2012 hade personalfest med James Bondtema för tusen anställda rekvirerade Säpo för mycket moms från staten på de 5,3 miljoner som festen kostade. Det blev bakläxa från Riksrevisionen.

Detta gäller för dig som företagare

90 kronor plus moms får dras av i deklarationen för lunch, middag eller supé. Vin och sprit får ingå. Det som överstiger den gränsen får inte dras av. Om du och dina anställda har personalfest får bolaget utöver de 90 kronorna dra av 180 kr plus moms. De pengarna ska täcka kringkostnader som underhållning, teaterbiljetter, greenfeeavgifter. Resterande kostnader är inte avdragsgilla.

Men det är ändå mer fördelaktigt att låta företaget betala en dyr representationsmiddag än att du betalar privat. Exempel:

  • Ett aktiebolag som du äger ensam betalar en middag för dig och en affärsbekant på middag som kostar 1 000 kr inklusive moms.
  • 180 kr  och moms dras av som representation.
  • Resten, tas upp som icke avdragsgill kostnad i bolagets deklaration. Den skatt som du i praktiken betalar på det beloppet är lika stor som bolagskatten, 22 procent – betydligt mindre än om du skulle betalat middagen med din privata lön som du betalat inkomstskatt på och som gett sociala kostnader för bolaget.

Vill du ordna en fest för betydligt mindre pengar för dina kunder? Här är 14 tips för ett smart event.