Hur mycket ska jag spara till skatten?

Cecilia Gunne

Publicerades: 6 februari, 2013

Jag har en nystartad enskild firma och vill inte lägga en massa pengar på att ta in bokföringshjälp löpande. Det tänkte jag i stället bara göra i samband med deklarationen. Men då måste jag veta hur mycket jag ska lägga undan av allt det jag fakturerar.

Det är moms och egenavgifter på 28,97 procent. Sedan är det kommunalskatt och dessutom kanske jag borde lägga undan pengar till semester och pension. Hur ska jag tänka? Hur mycket av min omsättning bör jag lägga undan? Och hur mycket kan jag spendera?

För det första, om du bedriver näringsverksamhet är du skyldig att bokföra löpande så det måste du ordna på något sätt. Momsen kan du betala årsvis om du omsätter under en miljon kronor, annars måste du göra det oftare.
När det gäller din fråga är svaret inte helt lätt. För det första beror det på hur stor vinst du har, det vill säga dina inkomster minus dina utgifter. Som du säger så är det egenavgifter, kommunalskatt och ibland även statlig skatt som utgår på den vinsten.
Om du tjänar under ca 350 000 kr per år försvinner cirka totalt 62 procent i skatter och avgifter. På toppen, den del som också belastas med statlig skatt, försvinner närmare 75 procent.
Dessa kan vara bra riktlinjer, men riktigt så enkelt är det inte. Det finns nämligen flera andra parametrar som påverkar. Du har till exempel möjlighet att delvis skjuta upp skatten genom avsättning till periodiseringsfond och expansionsfond. Och om du har satt in pengar i näringsverksamheten och får ett så kallat räntefördelningsunderlag kan du dessutom ta upp viss vinst som inkomst av kapital med 30 procents skatt.