SkattNu när det är dags för julbord och julfest ska du veta att avdraget kan variera. Läs här vad som krävs för att få dra av 270 kronor per person i stället för 90 kronor, som är det normala.

Tidigare i veckan skrev Driva Eget om Skatteverkets personal i Globen, som kostade sammanlagt 2,5 miljoner kronor.

Få småföretagare har råd att lägga så mycket pengar på en fest, men när julen nu nalkas kanske du ändå vill ordna en trevlig julfest för dina kunder och eventuella anställda.

Tänk då på att avdraget kan variera. Om du bjuder kunder så blir avdraget alltid 90 kronor plus moms per gäst, och då måste det vara en representation som har samband med verksamheten.

Om du bjuder personalen kan du beteckna det som personalfest och sådana får man dra av två gånger om året. Det går då inte bara att dra av för de anställda utan också för pensionerade medarbetare och de anställdas partners.

Det blir då avdrag för 90 kronor plus moms för själva maten. Men om det är en fest får du dra av ytterligare 180 kronor för kringkostnader som lokalkostnad, musik och underhållning. Totalt 270 kronor plus moms per person alltså.

Om du tar med personalen och deras makar eller sambon utanför “tjänstestället” får även resa och eventuell övernattning dras av med faktiska kostnader, dock endast en natt. Men detta förutsätter att arrangemanget inte överskrider vad som Skatteverket anser “rymmas inom begreppet personalvård (personalfest) och i realiteten är en rekreationsresa eller liknande.”

Artikel uppdaterad 24 november 2014.

LÄS OCKSÅ: Din julklapp till kunden kan vara en muta