<![CDATA[Felaktig moms för danstillställning kostade dem företaget. Foto: Getty Images]]>

De litade på Skatteverket och förlorade företaget

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 31 maj, 2017

Litar du på besked från Skatteverket? I vanliga fall kan man ju göra det. Men för Per Westermark och Tomas Wiklöf blev det ödesdigert. Ett felaktigt momsbesked kostade dem deras dansdröm.

Per och Tomas gillar dans. Så mycket att de 2010 bestämde sig för att hyra in sig på Folkets Hus i Sundsvall för att arrangera danskvällar med foxtrot och gammaldans. Men eftersom de var lite osäkra på vilken momssats som gällde ringde de Skatteverket och frågade.

Sex procent, fick de till svar.

Så de drog igång och la på sex procents moms på entrébiljetterna. Men när första bokslutet skulle göras ifrågasatte revisorn momsen och bestämde sig för att dubbelkolla med Skatteverket. Han fick samma svar som Per och Tomas: sex procent.

Så dansades det några år och allt var frid och fröjd. Tills de fick påbud från Skatteverket om att betala 200 000 kronor i extra skatt och straffskatt eftersom de betalat för lite moms. Den rätta momssatsen var alltså inte sex procent, utan 25.

Tur i oturen var att Skatteverket bara får titta två år tillbaka i tiden. Annars hade de kunnat få betala den dubbla summan.

Per och Tomas betalade ur privata fickor och överklagade beslutet till förvaltningsdomstolen. Där förlorade de direkt.

– Det vi lärde oss då var att man ska spela in alla samtal eller ha svaren i mejl. Vi förlorade för att vi inte kunde bevisa vad som sagts. Och Skatteverkets representant sa att de minsann visste vilka momssatser som gäller och att de alltså inte sagt fel, suckar Tomas.

De överklagade till kammarrätten. Fast då förberedde de sig med ringa Skatteverket för att fråga om vilken momsats som gäller för dans igen – nu med bandspelaren påslagen.

– Vi ringde flera gånger – och varje gång fick vi samma svar: sex procent!

Men det räckte inte för att blidka rätten den här gången heller.

– Nu sa Skatteverket att man hade informerat all personal, det skulle inte kunna bli fel igen, säger Tomas.

Att man kan få ett besked från Skatteverket och ändå åka dit när man följer det låter kanske märkligt. Men så ser vår lagstiftning ut, menar Carl Göransson, vd och jurist på nystartade stiftelsen Rättvis skatteprocess.

Läs också: Räkna ut momsen med vår kalkyl

– I en del länder kan man få förhandsbesked från skattemyndigheten. Följer man det så vet man vad som gäller. Men svenska Skatteverket ger inga förhandsbesked, så de svar man får är inte bindande, säger han.

Men Tomas har svårt att förstå hur det kan fungera så här.

– Frågar du tio personer på stan så tror ju inte en enda att det är möjligt det här ska kunna hända. Man tappar helt tron på samhället. Jag jobbar som säljare i mitt vanliga jobb och säger jag fel pris till en kund så är det ju självklart jag som får stå för det, säger Tomas.

Nu väntar Tomas och Per på att möta Skatteverket i domstol igen. Den här gången kommer de inte företräda sig själva utan får juridiskt stöd av Rättvis skatteprocess.

– Det är nästan hopplöst för en enskild person att föra sin egen sak i ett skatteärende – och att vinna. Skattelagstiftningen är så oerhört komplicerad. Det är otroligt lätt att missa små detaljer som juridiskt kan vara helt avgörande för hur rätten tänker, säger Carl.

Dessutom kan det kosta tusentals kronor i timmen att anlita en jurist. Vet man då att chansen att vinna är liten drar de flesta sig för att ta strid.

Eftersom Tomas och Per redan förlorat själva huvudfrågan i Kammarrätten så kan de inte driva den en gång till. Utan den här gången riktar de in sig på skadeståndslagen istället och kräver skadestånd för att de fått felaktiga upplysningar från myndigheten.

Rättvis skatteprocess har, precis som Tomas och Per, ringt Skatteverket flera gånger för att kolla vad de ger för besked för momsen. Och nu, precis som 2010, har de fått beskedet detsamma: sex procent …

– För en vanlig danstillställning där man har en orkester är det 25 procent moms som gäller. Men i vissa fall när det är mer sportdansinspirerat kan det tendera till att övergå till idrott och då är det sex procents moms. Jag kan bara gissa att det är så man resonerat och att det kan vara anledningen till att man fått ett felaktigt svar, säger Marie Holm, skattedirektör på Skatteverket.

Hon känner inte till något annat fall där man vid upprepade tillfällen fått fel besked i ett momsärende som Per och Tomas. Och hon menar att man har en bra uppföljning av hur myndigheten arbetar.

– Man ska kunna lita på den information man får från oss. Vi gör fortlöpande kvalitetssäkringar genom medlyssning på samtal som kommer in och genom att vi läser svar som myndigheten ger på frågor som vi får via e-post. Men vi ska också vara tydliga inför dem som frågar att det kan finnas fallgropar och att vi svarar utifrån den information vi får – och att det kan bli en annan bedömning när man har hela bilden framför sig i form av ett bokslut. Därför är det viktigt att man är väldigt tydlig med vilken typ av verksamhet man bedriver och under vilka former när man ställer frågor till Skatteverket.

– Det kan bli svåra gränsdragningar ibland. Men man gör en bedömning om den genomsnittlige besökaren är där för att lyssna eller för att dansa, samt om lokalen huvudsakligen består av ett dansgolv eller sittplatser, säger Maries kollega Ylva Vesterlund.

Att Tomas och Per trots allt fått felaktigt besked flera gånger om har dock gjort att Skatteverket gått ut med förtydliganden till medarbetarna igen.

– Vi kan bara beklaga att det har blivit så här. Det jag kan säga nu är att efter att vi fick kännedom om det här fallet så har vi gått ut med ytterligare information till våra medarbetare om att vara extra tydliga med skillnaderna, säger Marie.

Oavsett domstolens utslag är det slutdansat i Sundsvall, åtminstone i Tomas och Pers regi. Förra året fick de lägga ner sitt företag. Med den högre momsen gick det inte runt längre.

Samma dag som vi talas vid har det blivit stora rubriker i tidningarna om Benny Anderssons Orkester, BAO. När han är ute med sin orkester räknas det som kultur, som har den lägsta momsen, 6 procent. Trots att de har med sig en egen dansbana och publiken dansar.

– Det är så orättvist. Det här kommer döda branschen helt, säger Tomas.