Därför får du dra av gymkortet
Dagens deklarationsråd(5)

Därför får du dra av gymkortet

Mycket av det som gäller friskvård, motion, rehabilitering och sjukvård kan gå att dra av nu i företagets deklaration. Läs här varför ett gymkort men inte en golfkurs går att dra av.

Kostnader för motion kan dras av utan att det blir förmånsvärde, om du har aktiebolag. Men det måste vara sådant som erbjuds till alla anställda och är av ”enkelt slag” och av ”mindre värde”.

Det betyder att ett gymkort går att dra av, men knappast kostnaden för en dyr personlig tränare.

Idrottskläder och motionsredskap av mindre värde och enklare slag kan dras av om dessa erbjuds till alla anställda och har reklamtryck.

Företaget kan betala och dra av tävling och träning för sporter som fotboll och bowling. Däremot inte sporter som anses kräva dyrbara anläggningar, redskap och kringutrustning, som golf, segling, ridning och slalomåkning.

Företaget kan betala och dra av kostnaden för företagshälsovård utan att detta ger förmånsskatt. Detta gäller också sjukgymnastik och andra behandlingar, exempelvis massage på kontoret. Också rehabiliteringskostnader för att den anställde ska kunna komma tillbaka till arbetet är avdragsgilla och ger ingen skattefri förmån.

Premien för en sjukvårdsförsäkring som ger vård på privatsjukhus utan långa kötider är skattefri för en anställd (alltså även för en enmansföretagare med bolag). Även sjukvård på utländska specialistsjukhus kan bekostas via de dyrare försäkringarna på marknaden. Läs mer här.

Denna förmån blir dock lite dyrare för företaget, eftersom den kostnad som företaget får för dessa förmåner inte är avdragsgill. Men enligt artikel i Driva Eget 2/2013 lönar det sig att låta ett aktiebolag betala även sådant som inte är avdragsgillt.


ANNONS

ANNONS

Nyhetsbrev

ANNONS