<![CDATA[]]>

Ta ut lön – bästa skattestrategin för Lovisa

Anders Andersson

Publicerades: 25 april, 2013

I Driva Eget kan du läsa om skattestrategier för tre olika faser: när du startar, när det är full fart och när du ska sluta. Här är strategin för smyckesföretagaren Lovisa Wester Bäckström.

Din strategi för att sänka din och företagets skatt beror på i vilken fas ditt företag befinner dig:

  1. Under de första år handlar det mer om att överleva och få ut tillräcklig lön än att hitta avdragsgilla kostnader.
  2. Sedan växer förhoppningsvis lönsamheten. Då kan du välja mellan att samla pengar i företaget eller att få ut mesta möjliga privat.
  3. I god tid innan du tänker pensionera dig eller överlåta ditt företag gäller det att byta strategi igen – att förbereda för bästa sättet att avsluta firman med skattemässiga fördelar.

Hur du än gör så handlar det om en konsekvent strategi året runt – inte bara när deklarationen gör skattefrågorna högaktuella.

nummer 3/2013 av Driva Eget har vi ett 10-sidigt tema om skattestrategier för dessa tre olika faser. Här finns även avdragen som klarar en granskning och råd som på olika sätt hjälper till att sänka skatten.

Lovisa Wester Bäckström som driver Sahara Silversmycken är en av de småföretagare du möter i temat. Hon har gjort som många nya företagare – haft svårt att ta ut lön de första åren vilket drabbat både pensionen och sjukpenningen.

– Jag har varit väl medveten om problemen med att inte ta ut lön. Utan inkomst får jag ju ingen ersättning när jag eller barnen varit sjuka, och dessutom har jag inte sparat ihop till någon pension. Men jag har ändå valt att satsa allt på företaget, säger hon.

Men vid årsskiftet vände det rejält för Sahara Silversmycken, när företaget fick Guldfynd som kund. Lovisa hoppas på en fyrfaldigad omsättning i år, och att inte behöva leva på familjens sparpengar. Äntligen kommer hon att kunna ta ut en stabil lön varje månad.

– Nu är det också dags att titta på en del andra saker som jag undrat över rent bokföringsmässigt. Hur mycket lön ska jag ta ut till exempel? Och dessutom hör man ju om en massa avdrag som andra företag gör som jag inte har gjort, för hemmakontor till exempel. Jag tror att det är dags att reda ut allt det där nu, säger Lovisa.

Här är strategin för Lovisa:
Råden kommer från Jonny Isaksson, delägare och grundare av redovisningsbyrån Global Redovisning.

1. Ta ut en bra lön, men inte för bra.
– Nu när Lovisa kan ta ut lön ska hon naturligvtvis göra det. Men hon ska inte ta ut för mycket. Det mest fördelaktiga skattemässigt är att i år ta ut en lön på 35 525 kronor i månaden. Upp till detta belopp betalar hon nämligen bara kommunalskatt, men på allt över den summan tillkommer 20 procent i statlig skatt.

2. Tänk på pensionen.
– Att ta ut en vettig lön handlar också om den framtida pensionen. Om Lovisa tar ut drygt 35 000 kronor i månaden så maximerar hon sina pensionspoäng. Utan en ordentlig lön får hon dessutom svårare att till exempel låna pengar på banken.

3. Utdelning i stället för löneökning.
– Om Lovisa har råd att ta ut mer pengar ur bolaget ska hon göra det i form av en aktieutdelning. Upp till 150 150 kronor av bolagets vinst kan alla med ett aktiebolag ta ut enligt schablonregeln med 20 procents utdelningskatt. Vinstskatt på 22 procent tillkommer, men det är ändå det billigaste sättet att plocka ut mer pengar ur bolaget.

I Driva Eget nr 3/2013 finns 10 sidor med skatteråd för olika typer av företag, liksom avdrag som håller för en granskning.

LÄS MER: Boken  Avdragslexikon av Anders Andersson och John Larsson ger 330 lönsamma skatteråd. Köp den i vår nätbutik här.