Är caféägare skattefuskare?

Är caféägare skattefuskare?

Skatteverket anklagar landets caféägare för skattefusk. Sju av tio caféer i Stockholm manipulerar med dagskassan, visar en ny rapport.

Skatteverkets revisorer har gjort ett 70-tal oanmälda revisioner hos caféer och sushibarer i Stockholm. Hittills har  ett tiotal av deras ägare anmälts till Ekobrottsmyndigheten och ytterligare ett 20-tal kommer att anmälas för brott. I de övriga fallen gäller det felaktigheter som inte betecknas som brott, men som leder till skattetillägg.

– Vi har sett att sju av tio använt olika tekniker för att maipulera dagskassan. Omsättningen har på olika sätt krympts så att 30 till 50 procent inte redovisats, säger skatterevisor Michael Persson till Svenska Dagbladet.

Ibland har fuskat bestått i att all försäljning inte stämplats in i kassan. Men i många fall har skatterevisorerna upptäckt avancerad manipulation med kassaapparaterna, så att vissa transaktioner raderats med hjälp av ett speciellt dataprogram.

Många caféägare är nu bekymrade över att avslöjandet pekar ut branschen som en fuskbransch. De tycker också att konkurrensen snedvrids genom att vissa inte betalar skatt för det de serverar.

– Det är bra att kontrollen av kontanthandeln har utvidgats. Vi har många gånger undrat hur visssa konkurrenter kan överleva, säger Magdalena Brolin, som äger Vetekatten i Stockholm tillsammans med sin man.

Hon välkomnar också den nya lag som kommer 2010 om att alla som har kontanthandel måste ha certifierade kassaregister.

Så gör du om du får oväntat besök av skatterevisorn.


Nyhetsbrev