<![CDATA[Foto: Istock]]>

Så ska du hitta din egen väg till ledarskapet

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 23 juni, 2016

Strunta i idealbilden och gå din egen väg som chef och företagare. Det är budskapet som ledarskapskonsulten Jan Lundberg vill skicka med dig i nya boken ”Egna vägens ledarskap”. Dessutom vill han att vi ska varva ned.
– Delegera mera, du behöver inte vara inne i allt hela tiden. 

Jan Lundberg.

Jan Lundberg.

Jan Lundberg driver konsultbyrån JL Leadership och släppte under våren boken ”Egna vägens ledarskap” på Liber förlag, den första delen i en trilogi om att leda företag som chef och vad det kan innebära.

Men han har inte alltid sysslat med ledarskapsutveckling. Som 23-åring blev han chef över SAS personalrestauranger och fick senare uppdraget att utveckla regeringskansliet Rosenbads matsalar.

Så småningom växte viljan fram att byta kockmössan och rollen som chef mot att arbeta med att utveckla andra chefer i deras roller. Jan började studera och har nu arbetat med och hjälpt över 2 000 personer.

– Det är fantastiskt roligt att jobba med människor och visioner och se hur mycket man faktiskt kan förändra. Jag upptäckte snart att människor ofta kämpar med att få ut sin fulla potential som ledare och att de flesta har svårt att ta till sig den managementlitteratur som finns i dag. Därför blev målet för mig att ge ut en bok som är enkel att förstå och som har något för alla.

Nu föreläser han och coachar ledningsgrupper men också individuellt för ledare och entreprenörer. Att boken heter ”Egna vägens ledarskap” är så klart ingen tillfällighet.

– De flesta teorier kring ledarskap utgår från ett bestämt ideal för hur en ledare ska vara men människor är olika och har svårt att applicera det på sig själva. Man måste först utgå från vem man är och sedan bygga sin ledarskapsroll – istället för att leva upp till en förutbestämd bild, menar Jan.

Läs mer: Tillit – grunden i ett bra ledarskap

Jan vill dela upp ledarskapsutvecklingen för chefer i små och stora företag, i två delar. Först och främst finns den personliga delen där man ska ställa sig frågan vilka styrkor man har samt: vad vill jag och vad har jag för visioner?
När du vet det är det dags att ta tag i den strategiska delen. Hur når jag fram till min vision som chef genom att coacha, ge feedback och delegera?

– Ofta jobbar man bara med en del men du måste ha med båda. Det är först då du kan få stor effekt på ditt ledarskap.

Är vi svenskar generellt sett dåliga på att säga vilka våra styrkor är?
– Ja, så är det absolut. Man behöver hela tiden reflektera och jobba med det. Gå gärna tillbaka och se när det verkligen har funkat och försök se varför det gjorde det just då.

Och när du träffar de här 2 000 cheferna och ledarna – vad är deras visioner och mål?
– Det finns lika många svar som personer… Men generellt är det att lyckas med sitt uppdrag och med sitt bolag så klart. Risken för småföretagare och entreprenörer är dock att på vägen dit vill man vara involverad i och peta i allt. Då är det lätt att man tappar intresse och fokus på vägen.

Så vad ska man göra?
– Delegera. Du behöver inte vara inne i allt. Tappar du balansen i livet och snurrar runt inne i torktumlaren så tappar du snart blicken, visionen och perspektivet.

Läs mer: 11 spelregler för gott ledarskap – och säljande

I boken betonar Jan vikten av att gå ur sin komfortzon och ut på okänd mark. Det är först då som du som chef kan växa.
– Det är så bekvämt att vara kvar i sina gamla vanor och leva där. Men om du aldrig stretchar utanför den zonen, utvecklas du heller aldrig.