<![CDATA[]]>

Vågar du ta in en affärsängel?

Camilla Björkman

Publicerades: 2 september, 2010

En affärsängel kan ge dig pengar i utbyte mot delägarskap i ditt företag. Efter lågkonjunkturen är det lättare – men ibland är det bättre att finansiera din idé själv. Här är viktiga råd för dig som söker kapital.

Om du inte får banklån är en affärsängel ett annat sätt att få in kapital i företaget, både om firman är ny eller om du har drivit den ett tag och behöver mer pengar för att expandera. Då byter du affärsängelns pengar mot delägarskap i din firma. Vill du utveckla ditt företag, men saknar pengar eller rätt kunskap, kan en sådan alltså vara din räddning.

Nu efter finanskrisen är det dessutom lite enklare.

– Då höll de flesta i sina pengar. Nu är det lättare för företagare att få riskkapital, säger Douglas Roos, en av riskkapitalisterna i tv-programmet Draknästet.

Jämfört med ett större riskkapitalistbolag, som är professionellt förvaltade fonder, är affärsängeln ofta personligt involverad.

– Han eller hon bör inte bara kunna tillföra pengar, säger Håkan Krook, VD för Almi Invest Västsverige. Bäst är om affärsängeln kan bidra med en kombination av kapital, kunskap och kontakter.

Men några saker är mycket viktiga att ha i åtanke när du söker kapital hos en affärsängel:

  • Ytterligare en delägare betyder att ditt eget inflytande minskar. Samtidigt som han eller hon måste få en tillräckligt stor andel för att gå med vinst, bör du därför akta dig för att ge bort alltför mycket.
  • En annan vanlig fälla är att tro att du behöver riskkapital när du kan ordna finansiering på andra sätt. Det kan stå dig dyrt.

– Riskkapital är den absolut dyraste formen av finansiering, säger Wilhelm von Seth som jobbar med företagsutveckling på Tillväxtverket. Att gå till banken och låna med ränta är mycket billigare, eftersom du då får alla intäkterna själv.

För dig som småföretagare är det alltid viktigast att fokusera på att snabbt skapa intäkter. Börja med att få igång verksamheten och hitta kunder. Först därefter kan du fundera på att ta in externt kapital.

– De flesta företag startas utan några lån överhuvudtaget, utan med egna pengar eller med hjälp av pengar från någon släkting, säger Wilhelm von Seth.

Det menar även Susanna Falkengren, en annan av riskkapitalisterna i Draknästet:

– Är man småföretagare och kan klara sig utan riskkapital är det ofta bäst att köra själv. Den enda anledningen till att i så fall ta in en riskkapitalist är för att du vill ha den personens kompetens och nätverk, säger hon.

Du kan också få riskkapital genom till exempel Almi. Se en film här om hur det går till och vad du ska tänka på för att få kapital, råd som du kan använda även om riskkapitalet inte kommer via just Almi.