<![CDATA[Kontanter lockar till rån. Foto: Getty Images]]>

Så undviker du att bli rånad

Ebba Arnborg

Publicerades: 19 april, 2017

Antalet butiksrån ökar och uppklarade fall minskar. Sedel- och myntutbytet just nu och allt färre bankkontor som hanterar kontanter kan spä på problemet. Hantera din kassa rätt och minska riskerna.

Att du som är handlare har en effektiv och säker kontanthantering är viktigt. Antalet butiksrån ökade med 5 procent 2015, till 817 anmälda brott. Samtidigt minskade andelen uppklarade rån, till totalt 28 procent, enligt Brottsförebyggande rådet. Siffror för 2016 finns inte än.

Kassalådan är många gånger nyckeln till om en butik ska rånas eller inte. Många sedlar i lådan (oavsett valör) ger besökaren idén att råna butiken. Så deponera undan allt överflöd, skriver Svensk Handel i sin broschyr ”Säker butik”.

Den 30 juni tas våra nuvarande 100- och 500-kronorssedlarna samt alla mynt utom 10-kronan ur bruk. Mynt till ett värde av 2,26 miljarder kronor behöver växlas in. Samtidigt tar numera mindre än hälften av bankkontoren emot kontanter.

– Just nu genomgår Sverige det största bytet av sedlar och mynt i modern tid. Det är anmärkningsvärt att bankerna då abdikerar från sitt ansvar gentemot sina kunder genom att inte hantera kontanter. Det är främst staten och bankerna som bör ta det största ansvaret för kontanterna i samhället, säger Bengt Nilervall, näringspolitisk expert i betalfrågor på Svensk Handel.

Det här innebär att många butiker troligen kommer att behöva hantera betydligt mer kontanter än vanligt under våren. Svensk Handels rekommendation är att vid behov sätta en begränsning på antalet mynt man tar emot per kund.

De menar också att risken för överfulla serviceboxar och begränsade kontanthämtning direkt hos handlare är stor då värdebolagen har begränsade resurser. Något som kan leda till att handelns kontanter inte töms i den utsträckning som behövs – och öka risken för att du blir utsatt för brott. Men det finns saker du kan göra för att skydda dig själv.

Checklista: Så kan du hantera kontanter säkert

  • Ha så lite pengar som möjligt i kassan. Ta undan allt överflöd ofta, både stora och små sedlar.
  • Se till att kassalådan alltid är låst när kassan är obemannad på dagen.
  • Räkna pengar på en skyddad plats, gärna med låsbar dörr, eller när ni har stängt.
  • Överväg sedelbox eller liknande vid kassan. Slutna kontanthanteringssystem har mycket god rånförebyggande effekt.
  • Kontanter utanför kassan ska förvaras i värdeskåp med de skyddsvärdepoäng som försäkringsbolaget kräver, samt gärna med deponeringsfack och kodlås.
  • Vill du sluta med kontanter så erbjud alternativ till kortbetalning. Exempel kan vara faktura, Swish eller Izettle.
  • Planera med värdetransportören och avtala med maskinleverantören.
  • Förbered personalen på: växlingsförsök, penningtvättsregler, säker kontanthantering, färgade sedlar och hotfulla situationer.

Dessutom: En försäkring kan inte förhindra brott, men den kan lindra skador efteråt. Se till att du har rätt skydd, och kontrollera försäkringsvillkoren.

Källa: Svensk handel

Beräkna brottsrisken för just dig genom att välja ort och bransch i Svensk Handels Risksnurror. De bygger på statistik från Brottförebyggande rådet, Svensk Handel och försäkringsbolag.