<![CDATA[]]>

Så påverkas du av rekordsvag krona

Anders Andersson

Publicerades: 19 februari, 2009

Den svenska kronan rasar. Dollarkursen låg i början av mars över 9 kr och var i mitten på månaden kring 8.50 kr.  Läs här om hur du och dina affärer påverkas av rekordstarka dollarn och svaga kronan.

Så sent som i somras låg dollarkursen kring 6 kr. Sedan dess har den tappat nästan 50 procent av sitt värde. De första dagarna i mars rasade den ytterligare.

Enligt måttet TCW-index (Total Competitiveness Weights) har kronan aldrig varit så svag som nu. TCW mäter kronans värde mot våra 20 viktigaste handelsvalutor. Ett högt indexvärde betyder en försvagning av kronan och under måndagen hamnade TCW-index på toppnoteringen 154,86. Mest har kronman tappat mot den japanska yenen, med 73 procent sedan i somras.

Enligt SEB är en av orsakerna till kronfallet att den svenska börsen stigit under februari samtidigt som börserna i omvärlden fallit kraftigt.

Det har lett till att placerarna får för mycket svenska och för lite utländska tillgångar i portföljen.

Riksbankens senaste räntesänkning och oron för de svenska bankerna är också en orsak till att kronan försvagats och att den utländska valutorna stärkts.

Nu talar man dessutom om att räntan kan sjunka till noll, och det hjälper till att försvaga kronan.

Alla valutor utom det brittiska pundet har blivit dyrare sedan i somras.

Bra för exportföretagen

Om du säljer produkter utomlands är du en vinnare på den svaga kronan om du fortfarande har efterfrågan. Exportföretagen får ju fler kronor för varje dollar och euro de tjänar. Sedan i juli har en exportorder på 100 000 dollar  stigit från  600 000 kr  till 920 000 kr.

För vissa företag är detta nu räddningen. Detta kan hjälpa de hårt drabbade underleverantörerna i bilbranschen. Det tror man i varje fall på Trux i Ljusdal, som tillverkar lastbilsdelar:

– Den svaga kronan och låga räntan gör att vi hittills klarat oss bra, säger vd Bo Bergkvist till DI.

Bra för butiker i Skåne och Värmland

Den danska kronan följer euron, och därmed stärks den danska kronan mot den svenska. Det ger bättre affärer för svenska butiksägare i Skåne, eftersom danskarna åker til Sverige och handlar billigt. Och skåningarna stannar i Sverige och gör inte längre några sjhopingtresor över Öresund. 

Den sv aga svenska kronan får också värmländska handlare i gränstrakterna mot Norge  att jubla. Norrmännen åker till Sverige och köper mat och sprit som aldrig förr.

– Vi har fördubblat vår omsättning och ska anställa ny personal. Försäljningen har ökat 70 procent, säger Sven-Ove Blückert, chef för Eurocashs livsmedelsbutiker i Töcksfors och Charlottenberg till Nya Wermlands-Tidningen

Problem för importen

Den  svaga kronan kan vara en bra tröst om antalet exportaffärer minskat i lågkonjunkturen.  Samtidigt blir det dyrare att importera, till stor sorg för de hårt drabbade importföretagen som inte valutasäkrat sina affärer

Två strategier

Svenska småföretag kan nu fundera i två banor om de tror att dagens trend ska hålla i  sig:

  • Att försöka sälja mer utomlands.
  • Att fundera över att flytta tillverkning och inköp från utlandet till Sverige.

 - Valutakursen är självklart en krockkudde åt exportindustrin. Den svaga kronan dämpar nedgången och kommer att påskynda uppgången när konjunkturen vänder 2010, säger Stefan Mellin, valutastrateg på Danske Bank till DI.

Lär här om hur du valutasäkrar dina affärer.

Därmed måste förvaltarna sälja av krontillgångar för att balansera portföljen vilket ger en försvagad krona.