<![CDATA[Hon struntade i bankens råd inför pensionen.]]>

Så ISK-sparar hon till pensionen

Ingrid Kindahl

Publicerades: 27 november, 2017

Susse Tinz är specialpedagog och något av en ovanlig fågel i företagarsammanhang. Ovana uppdragsgivare minskar hennes möjligheter till pensionssparande.

Efter 13 år som specialpedagog och anställd på skolor, beslöt Susse Tinz att hon ville bli sin egen. 2012 startade hon en enskild firma under tiden hon utbildade sig.

Uppdragen blev fler, hon gick över till heltid och 2016 startade hon aktiebolag.

LÄS OCKSÅ: Tre frågor till dig som inte vill pensionsspara

– Nu har jag helt och hållet egna kunder och jobbar på flera skolor i och runt Malmö. Jag ger mig själv 35 000 kronor i månaden. Men mina arbetskamrater är uppe i 40 000, så jag håller på att halka efter, säger hon.

Problemet ligger i upphandlingen, menar hon. Skolledarna jämför Susses arvode med den lön som de ser att de anställda har.

– De tänker inte på att utöver den lönen betalar skoladministratörerna in ytterligare pengar till lärarnas pension enligt kollektivavtalet. Om jag lägger på det på mitt arvode uppfattas jag felaktigt som alldeles för dyr, säger Susse.

Hon är säker på att det här är en kommunikationsmiss som kommer att lösas. Under tiden försöker hon ändå spara en del, även om det inte är specifikt till pensionen.

LÄS OCKSÅ: Max startade eget – för pensionen

– Jag har startat ett ISK-sparande, alltså med redan skattade pengar, säger hon.

Valet är helt i linje med Pensionsmyndighetens rekommendationer (rapporten Spara till pension som företagare, 2016) med tanke på Susses lön. Det är först när man når gränsen för full statlig pension på 41 358 kronor i månaden som det lönar sig att teckna en tjänstepension och låta företaget dra av för den.

Beslutet om ISK-sparandet föregicks av ett besök på SEB när hon hade enskild firma.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du ångest inför pensionen

– De tyckte att jag behövde en ”Trygg plan” där två olika vård- och sjukförsäkringar ingick. Det skulle kosta 4 800 kronor i månaden. Jag tyckte det lät bra, men sen var det någon av mina bekanta som påpekade att om jag sparade på det viset skulle jag sänka min lön i den enskilda firman och därmed minska min statliga pension. Så jag avstod.