<![CDATA[]]>

Riksbanken höjer räntan

Camilla Björkman

Publicerades: 15 februari, 2011

Nu höjer Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen räntan med 0,25 procentenheter. Reporäntan ligger nu på 1,5 procent – och kommer att fortsätta stiga de närmsta tre åren. Läs här hur du hanterar höjningen.

Den svenska ekonomin går raskt uppåt och inflationen väntas öka. Därför meddelade idag Riksbanken att reporäntan höjs med 0,25 procentenheter till 1,5 procent.

I ett pressmeddelande skriver Riksbanken att stigande priser på energi och råvaror eldar på inflationen. Utvecklingen i Europa är visserligen fortfarande osäker, men Riksbanken bedömer ändå “förutsättningarna som helhet goda” för att ekonomin ska fortsätta växa.

För att hålla den i schack på två procent kommer reporäntan gradvis att fortsätta höjas framöver, då i något snabbare takt.

Enligt Riksbanken kommer styrräntan under andra kvartalet att ligga på 1,7 procent, jämfört med decemberbedömningen som låg på 1,6 procent. Första kvartalet 2012 väntas styrräntan ligga på 2,5 procent, jämfört med 2,2 procent. Om tre år väntas räntan ligga på 3,6 procent.

– De höjde räntan som förväntat och de höjde också reporäntebanan ganska ordentligt, vilket vi tycker är riktigt och också var förväntat i marknaden, säger Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, till DN om beskedet om räntehöjningen.

Hon påpekar dock att Riksbanken inte var enig om beslutet: Ledamöterna Karolina Ekholm och Lars E O Svensson reserverade sig mot räntehöjningen.

– Så det är ju en splittrad syn i direktionen, konstaterar hon.

En prissänkning på bostäder borde vara väntad av räntehöjningen, men mäklarna är splittrade i frågan och vissa menar att priserna kommer att stanna där det är.

Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling, är en av dem som tror att räntehöjningen kommer att trycka ner priserna.

– Hushållen märker redan i dag av att bolånekostnaderna har ökat. Det är väsentlig information för konsumenterna hur mycket bolåneräntorna höjs efter dagens besked, skriver han och rekommenderar bostadsköpare att ta ordentligt höjd för ännu högre boräntor.

Redan i somras varnade Driva Egets chefredaktör Anders Andersson för att både bolånen och lånen till företagen kan ha fördubblats. Läs här hans konkreta råd för hur du hanterar höjningen på dina lån.
 

Källa: Riksbanken