<![CDATA[Pensionstips från Anders Andersson. Foto: Getty Images]]>

Pensionstips till dig som tjänar mycket

Redaktionen

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 5 december, 2017

Du kanske har startat nya Spotify? Pengarna rullar in så snabbt att du inte vet vad du ska göra med dem. Du har redan full lön och full tjänstepension.

Ett sätt är då att helt enkelt betala bolagsskatten på 22 procent och sedan låta dem ligga kvar i bolaget. Givetvis kan du ändå placera dem klokt i fonder eller aktier. Eftersom pengarna inte ligger i någon bunden pensionslösning, är de fria att användas hur du vill.

LÄS OCKSÅ: Så slipper du pensionsångesten

  • Du kan skriva ett avtal om direktpension utan försäkring. Det är ett avtal mellan dig och aktiebolaget om att avsätta vinstmedel som du redan har skattat för. Du bestämmer själv hur pengarna ska placeras, slipper avgifter till försäkringsbolagen, och du kan riva upp avtalet om företaget skulle behöva kapitalet. Det finns inga begränsningar när det gäller summor. Pengarna är fredade vid eventuell konkurs om du skriver en pensionsutfästelse och dessutom pantförskriver de tillgångar som avsätts till direktpensionen. Du behöver hjälp av en revisor eller jurist för att upprätta avtalet.
  • Du kan ta ut drygt 150 000 kronor i utdelning till 20 procents skatt.
  • När du har fyllt 66 år kan du ta ut 100 000 kronor om året och bara betala 10–15 procent i skatt. Arbetsgivaravgiften blir bara 10,21 procent, men tänk på att du då höjer din statliga pension.

Råden ovan kommer från Driva Egets grundare Anders Andersson. Hans generella råd till äldre företagare är att inte ta någon pensionsförsäkring eller att så fort som möjligt avsluta sin försäkring.