<![CDATA[]]>

”Hjälp! Jag har fått avslag på 95 000 kr!”

Camilla Björkman

Publicerades: 9 december, 2010

Översättaren Siv har problem med sin skatt. Hon har fått avslag på 95 000 kronor i avdrag och behöver akuthjälp. Läs här skattejuristen Simon Åhnberg svar och råd om vad Siv bör göra.

Siv från en stad i Norrland har haft en översättningsbyrå, där hon har gjort avdrag under 2008-2009 på sammanlagt 95 000 kronor. Avdragen gäller konferenser och kurser som hon har åkt på i Malmö, Göteborg och Stockholm samt kontorskostnader. Så här skriver Siv:

Jag har gjort allmänna avdrag på ca 40′ kr år 2008, och 55′ kr år 2009. Nu meddelar Skatteverket att jag inte har rätt till dessa allmänna avdrag, och har gett mig avslag, samtidigt hotat med extrapålägg på 10% (för vad?!). Det jag köpt in och mina resor är enbart inom ramen för vad som var nödvändigt för mitt företagande. Det svar jag fått från Skatteverket är att man får göra avdrag för max 100 000 kr under en 5-års period. Detta har Skatteverket aldrig meddelat mig. Jag vore väldigt tacksam om du kan svara mig på detta. Jag fattar ingenting!!

Bästa hälsningar
Siv

SVAR: Mitt tips är att du tar tag i surdegen och ringer upp Skatteverket för att fråga varför de har gjort ett avslag. Är orsaken för att du inte har haft några intäkter är det tyvärr inte mycket att göra åt saken (se nedan), men har du haft intäkter verkar avslaget bero på något annat – och detta måste du då reda ut.

För att svara på dina frågor ringde jag upp erfarna skattejuristen Simon Åhnberg på Åhnberg/Eriksson som ger dig följande förklaring:

Då en verksamhet är nystartad kan man om man går med förlust, under en femårsperiod göra allmänt avdrag om högst 100 000 per år och på så sätt kvitta mot skatten på inkomst av tjänst (har man ingen inkomst av tjänst, men t ex inkomst av kapital, så kan man inte utnyttja avdraget).

Av frågan framgår inte hur Skatteverket motiverat sitt avslag. Det vanligaste i dessa fall är dock att de inte bedömer verksamheten som kvalificerad näringsverksamhet och därför inte beviljat avdraget. För att bedömas som näringsverksamhet måste verksamheten bedrivas självständigt och yrkesmässigt. Med yrkesmässigt menar man att verksamheten bedrivs varaktigt, regelbundet, med vinstsyfte och med viss omfattning. Ofta anser Skatteverket att verksamheten inte är påbörjad förrän den första försäljningen ägt rum. Undantagsvis kan dock Skatteverket bedöma verksamheten som påbörjad trots att den första intäkten dröjer. Av din fråga framgår dock inte om du över huvud taget haft några intäkter i din verksamhet

Påslaget på 10 % är ett skattetillägg. Detta är en straffskatt som Skatteverket meddelar då de anser att man lämnat oriktiga uppgifter.

Vill du också ha svar på en fråga kring att driva eget? Skicka in din fråga till våra experter här.