Nytt förslag från eu:

Hårdare kreditregler ska hjälpa småföretagarna

EU har fått nog av att storföretagen kräver så lång tid att betala de småföretag som är deras underleverantörer. Nu föreslår de en kreditgräns på max 30 dagar inom unionen.

Att vara småföretagare under finanskrisen har inte varit lätt. En av svårigheterna har varit att få betalt – av höjdarna.

Många stora företag tvingade nämligen sina underleverantörer att acceptera längre kredittider på sina fakturor, rapporterar nu Sydsvenskan. Framförallt fordonsindustrin blev plötsligt extra hårda.

Resultatet var att småföretagarna blev tvungna att acceptera den längre betaltiden, ibland uppemot flera månader. I kombination med att bankerna varit extra snåla med belåning har många företagare suttit utan pengar i kassan.

Men nu sätter EU ner foten. För att hjälpa småföretagare att snabbt få betalt av sina kunder har de lagt fram ett förslag på en kreditgräns. Max 30 dagar  ska kredittiden vara, enligt det nya förslaget.

– Vi vill helt enkelt förhindra att storföretagen använder sin storlek för att pressa de mindre företagen. Företag ska inte utnyttja varandra som banker, säger Jens Rohde, ledamot i EU-parlamentet för Venstre, till Jyllands-Posten.

Men småföretagarorganisationen Företagarna är kritiska, trots att de bekräftar att även svenska småföretag tvingas acceptera längre kredittider av de större företagen.

– Vi vill helst att det råder avtalsfrihet på marknaden även när det gäller kredittider. Om fakturan ska betalas inom exempelvis 30, 60 eller 90 dagar är något som säljare och köpare själva ska komma överens om, säger Företagarnas vd Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Läs här om fem bra sätt att få betalt när dina kunder är sega.

Handlar du med utlandet? Så här ökar du säkerheten för att få betalt.


Nyhetsbrev