Dina lån kostar dubbelt så mycket om ett år
Anders andersson efter räntehöjningen:

Dina lån kostar dubbelt så mycket om ett år

Riksbankens höjning av reporäntan i juli är bara början.
– Om bara ett år kan både rörlig boränta och lånen till företagen har fördubblats, säger Driva Egets Anders Andersson.Sveriges ekonomi utvecklar sig starkare än i något annat land i Europa, och baksidan av bra ekonomi är höjd ränta.

Riksbanken tycker nu att vi svenskar lånar för mycket.  Därför vill riksbanken så sakta normalisera räntan efter det extremt låg ränteläge som vi haft sedan finanskrisen. Reporäntan höjdes den 1 juli från 0,25 till 0,50 procent. Läs här om riksbankens motiveringar till det.. 

Experterna tror att det kommer minst två sådana höjningar till senare i år. Men de ekonomiska problemen i andra europeiska länder gör att räntan höjs mindre än vad man trodde för bara ett par månader sedan. Riksbankens prognos är att reporänta om tre år ligger på 3,8 procent.

– Då kan den rörligas boräntan ha tredubblats till sex procent, säger Anders Andersson.

Märkligt nog har bankerna höjt denna ränta redan innan riksbankens besked idag.

– Man kan misstänka att bankerna passade på att höja lite extra nu när räntan varit så låg att kunderna inte brytt sig om att klaga. Nu när räntetrenden är uppåt gäller det att bankkunderna ser upp så att bankerna inte höjer för mycket, säger Anders Andersson.

Han uppmanar både småföretagare och privatpersoner att noga följa  höjningarna som snart kommer:

– Tro inte att den bank som hade lägst ränta när lånet togs förblir den bästa. Den banken kanske har höjt mer än andra och till slut har högre ränta än andra, säger han och ger två råd:
 

  • Kontakta banken och försök pruta ned räntan om höjningen verkar orimligt hög.
  • Flytta lånet och kanske också andra affärer till någon annan bank om du är missnöjd.

Bankerna kommer att säga att de måste höja räntan extra mycket eftersom de enligt nya regler ska öka sin kapitaltäckning, så att en större del ska ligga räntelöst i bankernas kassa. Hittills har det krävts högre kapitaltäckning för företagslån än för bostadslån. Nu ska dessa grupper behandlas mer lika.

Småföretagare med checkkredit och lån med rörlig ränta får räkna med höjda lånekostnader nu direkt.

För dem som har bostadslån aktualiseras nu den eviga frågan – rörlig eller bunden ränta. Anders Anderssons råd om detta ser ut så här:
 

  • För den som har råd att ta vissa risker och inte har så stora lån ser rörlig ränta (tremånadersränta) utan att vara bäst i framtiden liksom hittills.
  • Den som stora lån, inte har råd med risker och som vill veta hur stor bokostnaden är gör klokt i att binda en del av räntan.
  • Ett mellanalternativ är att ta ett rörligt lån och betala lite extra för att få garanti att räntan inte ska ligga över ett tak på kanske 3 procent.

Lyssna här till Anders Andersson och Swedbanks Cecilia Hermanssons resonemang när de redan för några dagar sedan i TV talade om hur det blir efter riksbankens höjning.

HItta det mest prisvärda lånet här.


Nyhetsbrev