Allt fler företag har ont om pengar

Allt fler företag har ont om pengar

Likviditetsproblemen ökar bland svenska företag. Antalet utslag i mål om betalningsförelägganden för svenska företag låg i oktober på 6 130 stycken – en ökning med 36 procent jämfört med förra året.

Det är kreditupplysningsföretaget Syna som presenterar de dystra siffrorna. Däremot verkar svenska företagare sköta ekonomin på ett bra sätt. När Trygg-Hansa frågade småföretagarna hur de hanterar en likviditetskris svarade närmare 60 procent att de väljer att gå in med egna pengar för att styra upp ekonomin.

– Vår undersökning visar att småföretagarna är smarta och undviker vanliga skuldfällor som dyra sms-lån. Samtidigt är det fascinerande att egenföretagare har ett sådant starkt engagemang att de går in med sina privata pengar när det är tomt i företagets kassa, säger Ing-Marie Gustafsson, chef för kundservice gentemot småföretag på Trygg-Hansa.

17 procent av de tillfrågade företagen valde i stället att be banken om ett lån medan 9 procent väntar med att betala sina fakturor. Ing-Marie Gustafsson är imponerad över att så många vågar gå in med sina egna pengar, men höjer också ett varningens finger.

– Det är inte en långsiktigt hållbar lösning. Alla företag måste sträva efter att på lång sikt ha en stabil verksamhet med ett positivt kassaflöde.


Behandla kunden som din gäst
Så skapar du en vinnande företagskultur

Behandla kunden som din gäst

Ett enkelt hej med ett leende gör skillnad för kunden. Experten tipsar hur du skapar en vinnand...

Nyhetsbrev