<![CDATA[]]>

”Aktieuppgången fortsätter 2013”

Anders Andersson

Publicerades: 3 januari, 2013

Aktieuppgången under årets första börsvecka är bara början på ett bra börsår tror optimisten Peter Malmqvist. Men det finns orosmoln. Se här vad som talar för och emot en fortsatt kursuppgång.

Aktieanalytiker Peter Malmqvist har varit aktieoptimist i flera år, även om börsåret 2013:

– Det blir då den globala ekonomin och den låga räntan som styr börsen mycket mer än bolagens resultatrapporter.

Aktieåret började bra när aktieindex steg med drygt 2 procent undert årets första dag. Läs här om hur president Obama och uppgörelsen i USA fick aktiekurserna att lyfta.

Malmqvist trodde redan för en månad sedan på en uppgörelse och har sedan dess rekommenderart USA-fonder. Han menar att tillväxt i USA och Kina kommer att ge en stark aktiebörs 2013 både i Sverige och utomlands:

– Alla siffror från USA pekar åt rätt håll.

Han har sett hur rapporterna från många svenska bolag varit sämre än väntat för tredje kvartalet, men tror att börsen 2013 inte styrs av bolagsrapporterna utan av det som hönder u i omvärlden.

I decembernumret av Dríva Eget utvecklar han sina resonemang. Det gör också pessimisten Ragnhild Wiborg, på nedlagda fonden Consepio. Hon har varit aktiepessimist i många år och tror inte heller på 2013:

– Stora åtstramningar i många länder kommer att dämpa tillväxten 2013. Kinas tillväxt avtar också. Skattehöjningar och åtstramningar i USA drar ned kurserna.

Men hon tror inte på något kursras och menar att det ser ut att ha lugnat ned sig i Sydeuropa. Hon tror att index 2013 kommer att pendla kring nollstrecket.

Här är argumenten för och emot en aktieuppgång 2013.

+ Låg ränta.
Fortsatt låg svensk ränta gör att aktier med hög direktavkastning attraktiva. Räntan är sjunkande nu också i Sydeuropa. Låg inflationsrisk.

+ Låg aktievärdering
Trots att aktieindex under årets första elva månader stigit med över 8 procent anses många svenska aktier som lågt värderade i förhållande till vinsten.

+ Minskad oro i Sydeuropa
Risken för kollaps i Grekland är inte över. Men denna oro har minskat betydligt i november och fonder med italienska aktier kan vara köpvärda.

– Svaga rapporter
Rapporterna från många svenska bolag blev en besvikelse för tredje kvartalet, och många bolag ser dystert på 2013. Varsel, vinstvarningar, hög arbetslöshet och stark krona sätter också ned investeringshumöret.

– Osäkert i Asien
Japans ekonomi går mycket dåligt. Pessimisterna är också oroliga för att Kinnas tillväxttakt ska dras ned.

– Dåligt aktieintresse
Intresset för att investera i aktier minskar och många oroas över att inga nya bolag tar sig in på Stockholmsbörsen. En del av placerarnas kapital flyttas till företagsobligationer som är en ny växande marknad.

+ – USA
De flesta siffror från USA pekar uppåt och marknaden gläds över Obamas seger i presidentvalet. Men han har svag handlingskraft utan majoritet i kongressen. Skattehöjningar och åtstramningar kan också dra ned börskurserna.