Tänk på tvären & satsa på multifunktion

Tänk på tvären - som IKEA med sina bord som också laddar mobiler. FOTO IKEA

Trendspaning

Tänk på tvären & satsa på multifunktion

För inte alltför länge sedan behövde du bära runt på en diktafon, en skrivmaskin, en musikspelare och en kamera för att få allt som i dag ryms i en enda smart telefon. Nu sprider sig fenomenet till allt från kläder till böcker. Kanske hittar du din nästa uppfinning i trenden?

Idag får alltfler saker fler funktioner än de var tänkta för att ha till att börja .
– Det kan finnas en affärsmöjlighet i det, säger Jörgen Ramnelöv på trendbyrån Docere.

De listar just multifunktionellt som en av trenderna i sin stora trendspaning för 2017.Och det handlar om att tänka ett steg längre kring sina produkter, menar Jörgen.
– Vad mer kan vi hjälpa kunden med än bara ursprungsfunktionen? Man kan tänka sig att multifunktionalitet byggs in i nästan vad som helst, från möbler till bostäder. Till exempel har Tommy Hilfiger ett försöksprojekt där kläderna har solceller. Så när man bär dem generar de ström så att man kan ladda mobilen, berättar han.

Andra exempel är IKEAs möbler som också är laddningsstationer för telefoner, och Electrolux magnetiska list som du kan sätta upp över diskbänken för att hänga köksprylar på, men även fästa din telefon eller platta för att läsa recept – och samtidigt ladda den.

Bakgrunden till trenden är dels nya material och en teknik som nu är så liten att den nästan försvinner, menar Jörgen. Dels ett nytt behov hos konsumenter.
– Idag brukar vi prata om den bekväma konsumenten. De vill ha det så enkelt, smidigt och gränslöst som möjligt. Ju mer man kan förenkla desto bättre, säger Jörgen.

En annan aspekt av trenden är ett behov av saker som kan hjälpa i utsatta situationer. Det kan till exempel röra vattenrening i tredje världen, menar Jörgen.
– Ett exempel är den bok som ett universitet i USA skrivit om vattenrening, och behovet av det. Bladen i boken går att använda till just vattenrening, säger han.

Att ta hand om vår miljö, är ett annat sätt att använda multifunktionalitet. Tillsammans med forskare på Högskolan i Borås driver Smart Textiles projektet ”From Air”. Målet är att skapa textilfibrer av växthusgas från luften – och få kläder som minskar växthuseffekten!

– Fungerar tekniken har den potential att bli en ”game changer” inom textilindustrin, konstaterar Lena-Marie Jensen, koordinator för projektet ”From Air”.

Kanske hittar du din nästa affärsmöjlighet genom att tänka multifunktionellt?
– Kreera nya produkter – tänk på tvären! Vad skulle man kunna kombinera ihop med varandra?  Jag tror att det finns en efterfrågan på marknaden, säger Jörgen Ramnelöv.


Nyhetsbrev

ANNONS