<![CDATA[Sara och Magnus i deras fabriken]]>

Sara återvann gammelfarmors recept

Cecilia Ingvarsdotter

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 20 januari, 2016

Återbruk och en gammelfarmors visdom är två av framgångskoncepten bakom familjeföretaget Västerbottenssåpa som Sara och Magnus Idenfors styr från en by i Lappland.

I en nybyggd liten fabrikslokal i Siksjönäs, 2 och ½ mil utanför Vilhelmina, kokas det såpa enligt ett 90 år gammalt välbevarat släktrecept. Företaget som heter Västerbottenssåpa har däremot bara varit aktivt ett år och drivs av Sara Idenfors och hennes man Magnus.

– Vi startade det som en sidoverksamhet men det gick så bra under 2015 så nu ska jag börja arbeta heltid.

Läs också: Så lyckas Patrik arbeta 14 timmar i veckan 

Allt började egentligen när Saras familj köpte Hotell Vilhelmina.

– Jag tänkte på min gammelfarmor när jag såg hur den använda oljan från fritöserna skulle fraktas bort. Gammelfarmor tog till vara på allt som kunde återanvändas, berättar Sara som fortsätter:

– Min morfar hade sparat hennes gamla recept och ändrade lite i det för att det skulle fungera med olja istället för djurfett som på gammelfarmors tid. Sedan kokade han såpa i många år på oljan som blev över när vi tömde fritöserna på hotellet. Såpan kom till användning i städningen.

När Saras familj sålde hotellet 2011 ville de nya ägarna att de skulle fortsätta göra såpa på oljeresterna.

– Jag var föräldraledig då och började fundera på hur vi kunde utveckla verksamheten. Vi insåg snabbt att om skulle vi göra något av detta var vi tvungna att bygga en liten fabriksanläggning, anlita en kemikonsult och få ordning på alla papper.

Sagt och gjort, men att bygga en fabrik var jobbigare och tog längre tid än vad de hade trott.

– För att finansiera bygget sökte vi investeringsstöd hos Länsstyrelsen. Vår kontaktperson där gav oss avslag och sa att han inte trodde ett dugg på idén. Men vi fick lite pengar till en broschyr. Det var ett tungt slag för oss samtidigt tänkte jag att det borde betyda att han aldrig hört talas om något liknande. Då måste det ju vara en jättebra idé, skrattar Sara.

Pengarna lyckades de gräva fram ur egen ficka. Miljö- och återvinningstänk genomsyrar hela Sara och Magnus verksamhet.

– Vi försöker arbeta och leva efter tanken som gammelfarmor hade, att det inte är okej att slänga något som det går att göra något annat av. Vi använder ingen palmolja utan endast majs- och rapsolja och inga konserveringsmedel.

I dag säljs Västerbottenssåpa via 50 återförsäljare och deras egen webbshop.

– Responsen från kunder har varit fantastisk. Många minns hur deras äldre släktingar gjorde såpa och vissa blir förvånade över att såpa ibland kan vara fast.

Just att Västerbottenssåpa har en historia bakom sig märker Sara uppskattas bland kunderna.

– Det ger produkten både själ och äkthet. Det måste vara lönsamt att återbruka, och inte bara vara en ”hipster-grej”. Vi kommer aldrig att lyckas vända slit- och slängsamhället om vi inte hittar ett sätt där det funkar rent ekonomiskt.

Läs också: Största hindren för att starta företag – ny undersökning