<![CDATA[Erika Billysdotter Foto: Erika Billysdotter]]>

Så hakade Erika på rawfoodtrenden

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 11 augusti, 2015

Rawfoodtrenden kokar och Instagram svämmar över av färgrika bilder. Egenföretagaren och rawfoodexperten Erika Billysdotter kom i våras ut med sin första bok. Här är hennes bästa råd till småföretagare.

I våras släppte Erika Billysdotter sin första bok, Green sweets and treats. En bok med 50 rawfoodrecept av det sötare slaget. Sedan tre år tillbaka arbetar hon hundra procent med ekologisk rawfood i sitt företag Frontraw.

– Jag gör allt från att hålla workshops, levererar lunchlådor till yogastudior, agerar hemmakock, tar tårtbeställningar, rensar ut skafferiet hos människor som vill ha en nystart, sätter ihop cleanse-paket och mycket annat.

Det var när Erika bodde i San Fransisco under 2004 som hon för första gången blev introducerad till rawfood.

– Jag har alltid älskat färg och form och när vänner tog med mig till en rawfoodrestaurang var det en av sakerna med maten som jag fastnade för. Det var så vackert!

Under året i USA fick hon allt mer kunskap genom inspirerande personer och böcker. När hon flyttade hem började Erika jobba på café och försökte leva ”rawfoodlivsstil” i Sverige.

– Det var för tidigt, trenden hade inte slagit igenom här än. Många ingredienser som i dag finns på svenska marknaden gick inte att få tag i. Och att gå ut och äta på restaurang fanns inte på kartan, berättar hon.

Erika experimenterade mycket kring recept och maträtter hemma i lägenheten. Efter ett tag fick hon jobb på Yogiyama, en yogastudio i Stockholm där hon arbetade i restaurangen. Genom en annan rawfoodprofil, Erica Palmcrantz, fick hon senare kontakt med ägarna till Sveriges första rawfoodrestaurang ”Rawfoodhouse” i Malmö där hon anställdes som första kock.

– Jag flyttade till Köpenhamn men det var inte ekonomiskt hållbart att ha höga utgifter i Köpenhamn och låga inkomster i Malmö så efter åtta månader flyttade jag hem igen.

Väl i Stockholm startade Erika sitt företag Frontraw. Det var 2012 och hon hade arbetat upp ett kontaktnät i branschen.

– Då började också marknaden bli redo för rawfood och intresset har bara ökat sedan dess. Jag har många gånger tänkt att ”nu måste toppen vara nådd”.

Det svåraste med företaget tycker hon är att få kunder att förstå vad ekologisk rawfood kostar i slutändan.

– Det är ju en stor skillnad mellan 1 kg socker och 1 kg dadlar i pris. Att det dessutom är ekologiskt gör ju att priset går upp lite till.

Erika använder bland annat sociala medier som Instagram och Facebook som marknadsföring.

– Hade jag velat så hade jag kunnat lägga mer tid och energi på PR men jag prioriterar andra saker i livet.

Just friheten att få planera sin tid själv är en av de bästa sakerna med att driva eget företag menar Erika.

– Allt är upp till mig och jag kan inte skylla på någon annan om det inte går bra. Vill jag till exempel paddla kajak några timmar en dag har jag möjlighet att planera så att jag kan göra det.

Vem man är som person tror hon speglas i företaget. Erika tänker mycket på miljön, köper secondhandkläder och cyklar.

– Som litet företag är jag alltid mitt företag utåt, på både ont och gott.

Det är också något Erika fick uppleva på vägen hem från ett yogapass. Trött och svettig smet hon snabbt in i en hälsokostbutik och blev ganska direkt ”punktmarkerad” av en ur personalen.

– Jag såg ganska ”lökig” ut men väl framme vid kassorna frågade tjejen om jag var ”Frontraw” och sa att hon var ett ”fan”. Just då kände jag mig kanske inte som mitt företag, skrattar hon.

När rätt lokal, tillfälle och folk dyker upp kommer Erika öppna ett eget ställe.

– Just nu vill jag fokusera mer på sötsaker inom rawfood. Det är ofta det enklaste för människor att byta ut.

Erikas råd till nya småföretagare:

  • Tänk inte för mycket, bara kör! Är du redo och känner att din företagsidé är sann så är många andra också redo för det.
  • Var beredd på att mycket tid går åt till administration. Många tror att jag lagar mat och bakar dagarna i ända. Det är väldigt mycket tid som går åt att till exempel ta emot beställningar, bokföring eller svara på mejl.
  • Gör upp någon form av struktur när du inte jobbar. Som egen företagare skulle man kunna arbeta jämt men med jämna mellanrum behöver man koppla av helt.
  • Ibland kan jag få dåligt samvete när jag suttit och surfat framför datorn en hel dag. Men mycket av min information och inspiration hittar jag på nätet. Det är ju också jobb, vilket man ska komma ihåg.