<![CDATA[Hon hoppade av och satsade på eget. ]]>

Hon satsade allt på eget klädmärke

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 23 oktober, 2017

Efter tre år som kombinatör hoppade Helena Lumijärvi av sitt fasta jobb för att satsa allt på sitt företag. Resultatet kom direkt: Minskad stress och rejält ökade intäkter!

Först sömmerska i många år, sedan vidareutbildning till mönsterkonstruktör och designer. Helena Lumijärvi i Pixbo utanför Göteborg har ägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt textilbranschen. Men alltid som anställd. Fram till 2013.

– Startskottet till mitt eget företag, Flora manufaktur, kom när jag blev med trädgård och insåg att det är dåligt med arbetskläder för tjejer – om man inte gillar blommigt. Jag har jobbat med bland annat profilkläder och har egentligen varit mer intresserad av konstruktion och funktion än själva modestuket, så jag ville göra något funktionellt som tjejer vill ha, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Duktig flicka bytte bana

Från början var de tre som startade företaget ihop. De tog fram tre modeller i denim och ställde sig på Lisebergs trädgårdsmarknad och krängde. Gensvaret blev jättebra!

– Men när det sedan började rulla på upptäckte vi att alla tre inte hade samma driv. Jag ville köra på mer, säger Helena, som snart stod ensam med företaget.

En stöttande chef på Intersports designavdelning lät henne gå ner från heltid till halvtid. Så jobbade hon på i två år, tills hon insåg att det var dags att säga upp sig helt.

– Det är snart ett och ett halvt år sedan. Egentligen handlade mycket då om att den berömda väggen kom allt närmare. Fast det var samtidigt en tanke jag haft i två år, men det var som att jag hade hållit mig i relingen och inte vågat släppa riktigt.

Nu släppte Helena. Och det var med blandade känslor av lättnad och oro.

– Det var en risktagning, absolut. Men jag hade insett att jag hade ett ess i rockärmen. Jag skulle kunna ta konsultuppdrag som mönsterkonstruktör och designer.

När vi talas vid har Helena precis fått ett preliminärt bokslut. Och hon kan konstatera att första året efter uppsägningen dubblade hon omsättningen i företaget!

– Att släppa anställningen har betytt jättemycket, absolut. Nu kan jag lägga mycket mer energi i företaget. Visst, jag har en del inkomster från konsultverksamhet, men den rena försäljningen av arbetskläder har ökat med 30 procent.

För att ha kvar så mycket intäkter i företaget som bara möjligt har hon valt att inte leta efter återförsäljare, utan att hålla så mycket försäljning som möjligt i den egna webbshopen.

– När man börjar titta på den nedersta raden inser man hur mycket man behöver kränga för att få det att gå ihop. För varje plagg jag säljer i min egen shop behöver jag sälja flera gånger om hos en återförsäljare för att få in samma pengar. Nu, när köpbeteendet ändrats så mycket, är det lättare att sälja direkt till kunden. Att korta produktions- och försäljningsledet hjälper till att förbättra vinsten.

LÄS OCKSÅ: Hennes tyger säljer slut på minuter

Dessutom ger webbshopen Helena kontroll. Hennes produkter ska inte vara slit och släng. Då vill hon inte se dem på rea i andra butiker.

– De ska hålla länge och man ska tycka om dem länge. Det är ett skäl till att inte prångla ut dem. Kunden ska veta att så här mycket kostar mina byxor. Det är en del av min strategi. Annars är risken att någon annan börjar rea ut dem och kör kampanjer och då tappar jag kontrollen, säger Helena men poängterar att det inte bara handlar om pengar.

– Jag är så trött på konsumtionstakten som råder nu. Det ska kännas bra i magen och att man tänker på sitt ”ekologiska avtryck” på jorden. Jag jobbar strategiskt med just miljöfrågor och dess påverkan.

Även om Helena slipper dubbeljobba och har kunnat sänka stressen en del, är det förstås inga lata dagar som egenföretagare.

– Men jag är jättenöjd! Det som är lite roligt är att det var så många som sa ”vad du är modig, Helena” när jag sa upp mig. När jag nu tänker tillbaka var det ju inte så farligt!

Nu kan hon plocka ut en lön som överstiger sin tidigare halvtidslön, men som ändå har en bit kvar upp till heltidslönen.

– Jag hade en riktigt bra lön då. Men för mig räckte inte plånboken. För mig var det viktigare att göra en utveckling, en resa.

3 tips från Helena

1. Se vad du kan. Starta inte ett företag med något som du inte kan något om. Man måste kunna någon del i sitt företag. Jag kan textil, men jag visste inte hur man driver företag.

2. Ha ett ess i bakfickan. Jag hade nog inte släppt rakt av om jag inte haft konsulten i bakfickan. Jag visste att jag skulle kunna betala mina räkningar och ha mat på bordet även om försäljningen inte gick så bra.

3. Räkna på lönen. Lär dig räkna på vad det kostar att lyfta en lön!