<![CDATA[]]>

Lyckas som ”ekofrisör” – så gjorde Lena Jansson

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 5 februari, 2016

Googla ”ekofrisör” och du får direkt upp Friekosör, Lena Janssons salong i Stockholm. Hon gick från att vara ”vanlig” frisör till ”ekofrisör” för 17 år sedan. Här är hennes bästa tips till dig som funderar på att byta bana.

Lena Jansson har lång erfarenhet från frisöryrket efter 40 år i branschen. Runt år 2000 bestämde hon sig för en stor förändring; hon utbildade sig till det vi ofta kallar ”ekofrisör”.

– Men jag är egentligen allergisk mot det ordet. Du kallar ju aldrig en kock för ”ekokock”, det är en kock som tillagar högkvalitativ mat. ”Ekofrisör” säger inte så mycket egentligen.

Som frisör färgar hon inte hår med kemisk teknik eller produkter, utan genom växtfärgning.

– Och om jag förr försökte sälja på kunderna så många produkter som möjligt, så vill jag i dag att kunderna ska göra av med så lite som möjligt.

Läs mer: Så blev deras skönhetssalong en lönsam affär 

Här är Lenas fem bästa tips för dig som vill ändra bana som frisör:

1. Börja med att bli en ”grön salong”

– Då tar du bort de värsta gifterna i ditt sortiment och sätter dig in i den ekologiska världen. Det är extremt svårt om man vill fortsätta jobba kemiskt och samtidigt köpa in det ekologiska. Det fungerar inte ihop – håret blir eländigt om du mixar dessa två olika typer av produkter.

 2. Var påläst!

– Konsumenter är idag oerhört kunniga och det finns så många olika märkningar. Här gäller det att du som frisör vet vad produkterna som du använder innehåller. Läs på, för kunderna kommer att fråga. Det finns kemiska varumärken som lanseras som ”organic” vilket kunderna också vet om. Man ska nästan vara född faktanörd. Du kan inte lita på någon annan utan måste vara din egen granskare. Jag har tillverkat mina produkter själv i 15 år nu, så jag har full koll på mitt eget varumärke.

 3. Utbilda dig – och din personal

– Det finns tyvärr ingen yrkeshögskola för ekologiska frisörer, något som jag har efterfrågat i tio år. Men det finns grundläggande utbildning i växtfärgning på två platser i Sverige. Jag har fått utbilda min personal, vilket alltid är ett risktagande, för att de kan gå vidare. Nu lär jag upp elever från yrkeshögskolor som jobbar här på salongen. Vi är fyra idag.

”Ska jag ge ett tips till någon frisör som ska bli eko är det att köra fullt ut.”, säger Lena Jansson, frisör sedan 40 år.

”Ska jag ge ett tips till någon frisör som ska bli eko är det att köra fullt ut.”, säger Lena Jansson, frisör sedan 40 år.

 4. Informera kunderna

– Det tog ett år för mig att sadla om, och jag bytte ju samtidigt kundgrupp. Jag började med rödhårsfärgningar, det kändes lättast och sedan lärde jag mig efter hand. Tänk på att varje kund är ett experiment. I växtfärgningar är det örter som möter hår och det uppstår olika reaktioner. Det är levande materia och inget som går att gardera sig mot. Men det kan hända saker även som ”vanlig” frisör. Kunden blir informerad om att det tar ett par dagar innan färgen har satt sig och känns det inte bra ska de höra av sig kommande vecka. Varje kundrecept är helt unikt.

 5. Ha tålamod

– Det är värt att sadla om även om man måste lära sig mycket nytt. Om man blir intresserad så ta kontakt med en salong som jobbar eko och få tips om hur de har gjort.

Läs mer: