8 tips – så gör du en BRA powerpoint-presentation

8 tips – så gör du en BRA powerpoint-presentation

Kundpitch, projektpresentation eller personalmöte – det finns inget mer sövande än tråkiga powerpoints. Här är designern Damon Nofars tips för hur du spetsar till dem.

Är power points helt ute? Inte alls! Vi kommer generellt ihåg 10 procent av det vi hör och 20 procent av det vi läser. Får vi i stället se och höra på samma gång kan vi däremot minnas hela 80 procent av informationen.

Men för att ge kunden en riktig wow-känsla, eller engagera dina medarbetare räcker det inte att klistra in allt du tänkt säga i en tråkig standardmall. Då kommer de nästan garanterat både tappa intresset och förtroendet för dig.

Designern Damon Nofar är expert på just snygga powerpoint-presentationer, och har satt samman en egen med tips på hur man lyckas med dem. Här har vi sammanställt de bästa råden. (Hela presentationen hittar du här.)

 1. Gör egen design
  Undvik frestelsen att utgå från en standard-mall. De är tråkiga, fula och innehåller vanligtvis för mycket text. Gör istället en egen design – låt din kreativitet flöda. Varje slide ska fånga dina åhörare och ”wowa” dem.
 2. Lek med färger och kontraster
  Kanske kan du ha olika färgsättningar för olika delar av din presentation? Experimentera och hitta vad du gillar. Men se upp för att bli allt för galen, tre-fyra färger plus någon kontrastfärg kan vara lagom.
 3. Välj typsnitt med omsorg
  Times New Roman är riktigt uttjatat och Comic Sans tar ingen på allvar. Helvetica är däremot ett säkert kort.
 4. Undvik för mycket text
  Sidor med flera textstycken minskar åhörarnas uppmärksamhet markant. Eftersom det är omöjligt att läsa och lyssna samtidigt säger du i princip till din publik att sluta lyssna på dig och i stället läsa direkt från skärmen. Lyft fram det viktigaste, och våga ha mycket luft. Använd exempelvis gärna listor – men ha inte fler punkter på en sida utan en punkt per slide.
 5. Bilder säger mer än tusen ord
  De fångar människors uppmärksamhet och ger tyngd åt ditt budskap. Välj snygga bilder, gärna oväntade, med skärpa och bra upplösning.
 6. Våga experimentera med teckenstorlek
  Exempelvis kan du skriva något ord riktigt stort, och resten mindre. Lägg märke till hur snygga annonser är gjorda för inspiration.
 7. Använd infografik
  Försök tänka till hur du kan visualisera din statistik, siffror och kunskap på ett tilltalande sätt. Googla på ”infographic” för inspiration.
 8. Samla inspiration
  Förutom att spana in annonser kan du surfa runt bland presentationer på Slideshare.com, besöka typografibloggar, och Googla – hitta just powerpointpresentationer genom att skriva ”file:ppt” i valfri sökfråga.

 

Läs mer:

Diem-3

3 vanliga misstag nyföretagare ofta gör

Mats Ingelborn har skrivit boken ”Starta inte inte företag” – här är hans tre bästa råd.


Nyhetsbrev

ANNONS

ANNONS