<![CDATA[]]>

Storföretagen får på nöten – av en leende uppstickare

Elisabet Åberg

Publicerades: 4 september, 2014

Resan till Afrika blev en riktig solskenshistoria. Genom att låta lokala bönder odla cashew­nötter, processa dem lokalt och sedan exportera nötterna till Sverige har Smiling group lyckats. Nu är de nästa nominerade i vårt David mot Goliat-pris.

När Joakim Söderling och Oscar Carlsson kom till Gambia för förs-ta gången möttes de av leenden. Den stereotypa bilden av ett fattigt och korrupt Afrika stämde inte.

För tre år sedan skrev duon en uppsats i företagsekonomi och undersökte bistånd på plats i Gambia, ”The smiling coast of Africa”.

– Det visade sig att gambierna själva inte tycker om bistånd utan ville hellre ha arbetstillfällen. Problemet är att det finns för få företag som kan anställa. Så vi ställde oss frågan vad Gambia kan bistå Sverige med, säger Joakim Söderling.

Han och Oscar Carlsson noterade naturresursen cashewnöten, en av landets största näringar. Men de såg också ett problem: Den enskilde bonden tjänar väldigt lite pengar på nötterna. Anledningen är att de i regel exporteras råa och tar en omväg för att förädlas i Indien eller Vietnam innan de hamnar i våra butiker.

– Vi såg en möjlighet att skapa lokala arbetstillfällen med schysta avtal.

Förra året startades därför The Smiling Group AB tillsammans med ytterligare två personer: Johan Forshällen och Linnea Söderling. Nu nomineras företaget till Driva Egets David mot Goliat-pris.

I byn Kassa Kunda bor Smilings bönder intill sina farmer. I grannstaden finns fabriken där nötterna sedan torkas, skalas och rostas. Sammanlagt har 350 gambier fått jobb genom det svenska företaget. Faktum är att ryktet säger att Smiling är den fjärde största arbetsgivaren i landet. Målet är att bli den största.

Men det handlar inte bara om att göra gott. Påsarna med Smilings nötter blir allt mer populära. I dag finns de att köpa på bland annat Pressbyrån, 7-Eleven och Preem. På SF-biograferna och Scandic har Joakim Söderlings och Oscar Carlssons Fairtrademärkta nötter dessutom konkurrerat ut branschjättarna.

De två storföretagen som Smiling flåsar i nacken är Cloettas Nutisal och Risenta.

– De sitter nog och hårdgranskar oss och undrar hur det kan ha gått så fort, säger Joakim Söderling.

Antagligen för att Fairtrade­nötterna förmedlar något genuint, tror han.

– Vi står för något gott och säljer transparens. Vi har kontroll från ax till limpa men kostar inte mer än konkurrenterna. Konsumenten blir dessutom en vardagshjälte som är med och skapar utveckling.

Det är något som företaget sett till att kunden blir varse. Genom att skanna QR-koden på förpackningen får köparen nämligen en videohälsning från bonden som odlat nötterna i just den påsen.

Det kommer att hända en hel del under 2014, avslöjar Joakim Söderling. Han kan inte berätta vad men nämner orden ”innovativa blandningar”.

Visionen är att inom fem år nå en omsättning på 100 miljoner kronor.

– Vi kommer att fortsätta se vad Gambia kan erbjuda Sverige, säger han.

NOMINERING SMILING GROUP  
”Jag nominerar min son Joakim Söderling och tre kompisar som startat Smiling Group AB. De importerar Fairtradecertifierade cashewnötter från Gambia. Har kontroll på hela kedjan från bonden till affären. De utmanar verkligen de stora jättarna i nötbranschen. Smiling Group vill skapa en ny standard för  nötter på rättvisa villkor.” Roger Söderling, pappa till Joakim Söderling.

 

ÄR DU VÅR ”DAVID” 2014?
Är det din tur att bli årets David mot Goliat 2014? Läs här om reglerna för vår nya tävlingsomgång och nominera dig själv eller någon annan.

Bland de nominerade väljer vi ut kandidater som vi publicerar i tidningen eller på driva-eget.se. Tre av dessa går sedan till final, och på mässan Eget Företag i Stockholm i oktober presenterar vi vinnaren.

Vi vill med tävlingen premiera små företag som lyckas i sin kamp mot de stora – att ta marknadsandelar från jättarna eller med nya smarta infallsvinklar konkurrera med storföretagen. Vinnaren får en träskulptur av Signar N Bengtson och priser från våra sponsorer.