Småföretagare är ofta måltavlor för hackers. FOTO: GETTY IMAGES

Småföretag måltavla för cyberattacker – så skyddar du dig

Ebba Arnborg

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 27 februari, 2017

Enligt en undersökning ökar antalet säkerhetsattacker online och hela 85 procent av dem är riktade mot småföretag och start-ups. Här är åtta råd för hur du skyddar dig.

Nätattackerna från internetbrottslingar ökade med 50 procent andra kvartalet i år, enligt en undersökning från säkerhetsbolaget ThreatMetrix. Än värre: start-ups och småföretag är enkla måltavlor och 2014 var hela 85 procent av alla dataintrång riktade mot dem.

Men det finns lösningar på problemet – här är åtta saker att ha koll på:

1. Ge bara känslig info till ”https-sajter”
Se till att alla hemsidor där du knappar in känslig information i formulär (som kontonummer) har en adress som börjar med ”https” inte bara ”http”. Det sista s:et betyder att datan skickas säkert.

2. Använd en VPN (Virtual Private Network)
När du kopplar upp dig över trådlösa nätverk finns det alltid en risk att någon kommer åt din dator. En vpn-tjänst skapar en krypterad förbindelse och skyddar dig mot avlyssning. Är du teknisk går det också att skapa din egen vpn. Läs fler råd från oss kring detta här.

3. Ladda inte ner filer från okända avsändare
Får du ett mejl från någon som du inte känner, med en fil som du uppmanas ladda ner: gör inte det! Detsamma gäller länkar i mejl där du inte känner avsändaren: klicka inte. Ta först reda på vem som har skickat mejlet.

4. Ha en uppdaterad brandvägg
En brandvägg skyddar mot att andra försöker ta sig in i din dator. Glöm inte att uppdatera den med jämna mellanrum.

5. Använd anti-virusprogam
Se till att ha ett anti-virusprogram, som skyddar dig från virus som malware och malvertising (online-annonser med skadlig kod). Även här är det viktigt att det är uppdaterat.

6. Ha bra lösenord
Många säkerhetsexperter förespråkar långa lösenord, så kallade lösenordsfraser. De är svårare att knäcka och lättare att komma ihåg. Snarare än att ha lösenordet ”Go0g1e!” så kan du ha ”Google är ett ställe där jag hittar information!”.

Flera tillhandahållare av lösenordskyddade tjänster, som Google och Apple, erbjuder också möjlighet att aktivera tvåstegs-verifiering. Då skriver du in ditt lösenord som vanligt, men måste också uppge en tillfällig kod, som oftast skickas som ett sms till din mobiltelefon.

7. Uppdatera ditt operativsystem
Det är lätt hänt att ignorera pop-up fönstren som påpekar att det är dags att uppgradera datorns mjukvara. Gör inte det. Uppdateringarna löser ofta både säkerhetsproblem och system-buggar.

8. Glöm inte att skydda din mobil!
Nu är din dator och dina system säkrade, men glöm inte en viktig sak: din mobiltelefon. Du har säkert viktig information och lösenord på den, så se till att säkra den. Läs våra råd för hur du gör det här!

Källa: NordVPN