<![CDATA[]]>

”Kvinnliga företagare blir inte tagna på samma allvar”

Johan Sedenius

Publicerades: 7 oktober, 2015

Var tydlig, håll ögonen öppna för alla möjligheter och, inte minst, våga satsa. Det är Mara Marics råd till entreprenörer och ledare.

Mara Marics kom till Sverige som flykting för drygt 20 år sedan och tog sig till toppen i den mansdominerade träindustrin.

Hon utbildade sig till träingenjör i Bosnien och levde ett gott liv med arbete, hus och familj. Kriget på Balkan slog sönder allt. Tillsammans med sin man och parets då åtta månader gamle son flydde hon 1992 till Sverige. Väntan blev lång och osäkerheten kring hur framtiden skulle gestalta sig var stor.

Flytten till Orsa i Dalarna blev starten på integrationen och en yrkeskarriär på raksträcka. Mara Maric lyckades övertyga Arbetsförmedlingen om att hon borde få en plats hos företaget Orsa Lamellträ.

– Jag började som praktikant, på golvet.  Jag har alltid haft ett starkt personligt driv och en stor tillit min egen förmåga. Sedan var Orsa Besparingsskog en fantastisk ägare som trodde på mig och successivt gav mig större ansvar, säger Mara Maric om de snabba framstegen på Orsa Lamellträ.

Hon satte sig in i såväl produktionen som affären, avancerade till allt högre chefspositioner och utsågs slutligen till företagets vd. Till slut blev hon även huvudägare i företaget.

Framgångarna resulterade i flera utmärkelser på både regional och nationell nivå. Mest stolt är hon över att 2012 ha tagit emot priset Årets nybyggare av kungen på slottet i Stockholm.

Efter tolv år som vd beslutade sig Mara Maric i februari i fjol för att lämna den posten och sälja företaget.

– Jag är 50 år och kände starkt att jag ville göra något nytt för att utmana mig själv.  Jag vill utifrån mina erfarenheter hjälpa andra att starta och driva företag.

I dag är Mara Maric konsult med inriktning på affärsutveckling och rådgivning, vilket hon kombinerar med föreläsningar kring inspiration.

En av de lärdomar hon har gjort är att det på flera sätt kan vara enklare att vara ny entreprenör på landsbygden än i storstan.

– I staden är risken att du blir anonym och en i mängden. På en mindre ort räcker det med att knacka på dörren till banken för att exempelvis diskutera lån till företaget. Är du verksam i Stockholm måste du boka tid flera veckor i förväg.

Mara Maric har ett särskilt engagemang för kvinnliga entreprenörer. De hamnar oftare i motvind än manliga företagare, anser hon.

– Vi kvinnor som driver företag blir inte alltid tagna på samma allvar som männen. Företag inom vård och omsorg ges inte samma status som till exempel en verkstad. Det här bromsar utvecklingen och är något jag vill bidra till att ändra på, säger hon.