<![CDATA[John Berglund har stödboende för unga samtidigt som de jobbar i hans restaurang. Foto: Roger Olsson.]]>

Från hotell till stödboende – så fick John bättre ekonomi

Ingrid Kindahl

Publicerades: 24 november, 2014

Köksmästaren John Berglund gav upp stora världen för en liten verksamhet i Rönninge. Nu ändrar han om sitt lilla hotell till stödboende för ungdomar. På kuppen får han bättre ekonomi och gör en insats.

Gör som John Berglund som driver Villa Talliden i Rönninge och testa omsorgsbranschen. Han har ändrat om sitt lilla hotell till stödboende för ungdomar, som också får en introduktion till arbetslivet i hans restaurang.

Enligt John Berglund är upplägget en win-win. Åtta ungdomar i åldrarna 16–20 år får ett trivsamt boende med sjöutsikt och utbildad personal i Villa Talliden i Rönninge. De blir vinnare i och med att de får hjälp att skapa vardagsrutiner samt praktikarbete i John Berglunds restaurang att sätta upp i sitt CV. Vill ungdomarna hellre få sin praktik inom någon annan bransch, hjälper John Berglund till att hitta en annan plats inom projektet.

John Berglund, köksmästare och delägare i Talliden, hyr ut rummen till Magelungen, ett gammalt känt företag inom området behandling, skolor med mera. Förutom hyran får han arvode för att han introducerar ungdomarna i arbetslivet.

Hans företag, Villa Talliden AB, blir vinnare genom att ekonomin blir mer stabil. Det är en stor fördel att verksamheten inte blir lika säsongsberoende som tidigare.

Samtidigt tycker John Berglund att han personligen blir en vinnare. Han har under många år sökt en hållbar modell för att hjälpa andra människor, och nu har han skapat den.

– I 20 år jobbade jag som köksmästare på lyxkrogar runt om i världen, i restaurangen på amerikanska centralbanken (FED) på Manhattan, som privatkock hemma hos stenrika människor. Det var jätteroligt och smickrande att vara efterfrågad. Men – vad var den djupare meningen?

Det är sju år sedan John Berglunds mamma köpte Villa Talliden och lockade hem sin son för att dra i gång en restaurang- och hotellverksamhet. Redan från början fick John idén att de små men vackra rummen kunde bebos av flyktingar som skulle erbjudas arbetslivsintroduktion. Då fick han nobben av kommunen.

– Men jag har hela tiden haft en och annan ung person här, som har behövt få struktur på tillvaron. Ibland har socialtjänsten eller privatpersoner vänt sig till mig när någon ungdom har behövt jobba här ett tag. Jag har god erfarenhet av det, säger John Berglund.

Nu har han alltså ändrat om sitt hotell till stödboende för ungdomar, som också får en introduktion till arbetslivet i hans restaurang. Och den är inte vilken som helst. Kvaliteten är mycket hög och en av de bärande tankarna är att använda närproducerade råvaror som svamp, fisk, frukt, grönsaker och örter.

– Det blir väldigt bra samtal med ungdomarna under turerna i skogar och trädgårdar, säger han.

Rik blir han inte, men han kan skära ner på arbetstiden från 80 till 50 timmar i veckan, firmans ekonomi är stabiliserad – och hans arbetsliv får ytterligare mening.

Texten är ett utdrag ur en längre artikel i Driva Eget nr 5/2014 om att driva eget i omsorgsbranschen. Köp numret här eller prenumerera här.