Snilleblixten blev ny produkt.

Hans prisade idé – slippa hoppa på soporna

Ebba Arnborg

Publicerades: 7 april, 2017

Malmöbon Göran Persson tröttnade på att behöva dra på sig gummistövlarna och hoppa i sin soptunna. Så han kom på smarta uppfinningen ”Comprez, som nu fått Hörby kommuns miljöpris.

En överfull soptunna som ofta stod på glänt och lockade kråkor gjorde att Göran Persson fick nog och satte sig vid skissbordet.

– Jag var trött på det, jag brukade få ta på mig stövlar och gå ut och trycka ihop soporna. Jag hade en spade. Men när det inte hjälpte fick jag ta mina 90 kilo och hoppa med dem, det är en stor kraft men också lite äckligt, säger han.

Med småbarn hemma hade familjen mycket sopor, inte minst bidrog alla blöjor. Göran började fundera på hur kan kunde lösa problemet, och fortsatte kväll efter kväll – till en dag.

– Helt plötsligt visste jag hur jag skulle göra. Lösningen är så enkel att det nästan är sanslöst, säger han.comprezw1

Göran uppfann ett litet redskap på ett kvarts kilo som gör att du kan pressa ihop soppåsarna till halva storleken innan du slänger dem i soptunnan.

– Först gjorde jag en prototyp och den visade sig fungera utmärkt.

Så han satte sig vid datorn och sökte på nätet – men hitta inga andra produkter som liknade hans. Den var unik.

– Då visste jag att det var dags att ta patent. Men jag visste inte riktigt hur. Så jag ringde Roger Klotz som då var vd på Husqvarna, och berättade om min uppfinning. Jag frågade honom vad som gällde kring patent – och undrade om han ville utveckla min idé vidare tillsammans.

Roger bad att få fundera. Redan tre dagar senare ringde han tillbaka och sa att han gärna blev delägare.

– Han har nu gjort en affärsplan och byggt upp företaget och jag har utvecklat produkten.

Nu finns Comprez till salu för 300 kronor, via comprez.se, och bland kunderna finns Hörby kommun.

– De insåg att de kunde spara pengar på antal körningar och soptunnor. Dessutom är det bra för städarna. De skadar sig inte på sopor som sticker ut eller har ramlat ur påsarna.

Dessutom fick Göran Hörby kommuns miljöpris.

– Det var jättekul. Det kändes som att jag blev bekräftad i allt mitt arbete som jag har lagt ner i tre års tid. Det var häftigt.

Görans råd till dig som har en egen idé är att satsa.

– Börja bygg vidare på den, och ta kontakt och be om hjälp av till exempel uppfinningsföreningar i din kommun. Jag har fått mycket hjälp av min i Malmö. Det hände flera gånger att jag kände: ”jag pallar inte mer”, men de stöttade mig.

Och finns det någon som du tror kan hjälpa dig vidare och svara på dina frågor – ring upp den.

– Var inte blyg utan tro på det du har gjort och våga kontakta andra och be om tips. Börja med mig!