<![CDATA[Det kan vara lätt att tvivla på sig själv. Foto: Getty Images]]>

7 knep – sluta tvivla på dig själv!

Ebba Arnborg

Publicerades: 3 juli, 2017

”Men tänk om jag inte klarar det här!” Det gör du! Låt inte självtvivlet sätta käppar i hjulet för ditt företag. Här är några smarta sätt att övervinna det.

Har du fått erbjudande om en ny typ av uppdrag eller en ny kund? Hamnar du direkt i att du inte är tillräckligt bra, inte kan tillräckligt och blir rädd för att misslyckas? Då är du inte ensam.

Men, som superentreprenören Richard Branson har sagt: ”Om någon erbjuder dig ett fantastiskt tillfälle men du är inte säker på att du kan göra det, säg ja – lär dig hur du gör det senare!”

Det går att komma ur självtvivlet och rädslan för att misslyckas och slippa alla negativa tankar. En amerikansk undersökning bland entreprenörer, frilansar, chefer och designers lyckades identifiera några knep, enligt den amerikanska entreprenörstidningen Inc. Här nedan har vi valt ut de sju bästa.

Så skippar du självtvivlet

 1. Få rädslan ur systemet
Börja med att få ur dig din rädsla och oro. Välj själv hur, du kan till exempel prata med vänner och kollegor, skriva dagbok eller göra listor. Att ventilera saker eller få ner dem på papper får dem oftast att kännas lite mindre jobbiga.

 2. Tänk negativt i små doser
Fråga dig själv: ”Vad är det värsta som kan hända?”. Det hjälper dig sätta saken i perspektiv. Förhoppningsvis upptäcker du att de flesta av dina rädslor bara finns i ditt huvud och inte speglar verkligheten.

3. Berätta om ditt projekt
Genom att berätta för andra om det du ska göra blir det mer officiellt och därmed svårare att backa ur. Det är snarare bara att bita ihop och köra.

4. Bryt upp jobbet i mindre bitar
Det är ofta komplexiteten i slutprodukten som skrämmer oss – den färdiga boken, rapporten, eller den stora idén. Så definiera delmål istället: 500 ord, tre skisser, 20 minuters forskning. Ta ett litet hanterbart steg i taget.

5. Planera upp jobbet
Ordning och reda, att veta vilka uppgifter du ska göra och i vilken ordning, gör ofta självtvivlet mindre. Så lägg in delmål och uppgifter i kalendern. Sätt deadlines och gör listor för varje liten sak du behöver göra som du kryssar av allt eftersom du blir klar.

6. Gör det svåraste först
I stället för att lämna de svåra sakerna till sist, gör dem direkt på morgonen när du har som mest intellektuell energi. Motstå alltså lockelsen i att kryssa av enkla saker först, det kommer bara att tömma din hjärna utan att ge dig en känsla av prestation – och energikickarna det ger.

7. Belöna dig själv
När du får saker gjort, fira! Ge dig själv en välförtjänad klapp på axeln: kanske en blombukett, en drink med en vän, något du suktat efter, eller bara hoppa runt i rummet och gör en galen dans. Du gjorde det!